Image 1
Image 2

EXPOZIȚIE LA MUZEU

De la Ancestral la Contemporan: Explorarea Semnelor și Simbolurilor în Artă

De la Ancestral la Contemporan: Explorarea Semnelor și Simbolurilor în Artă
Muzeul Județean Satu Mare va organiza expoziția de pictură "De la ancestral la contemporan". Lucrările celor trei artiști, Ciprian Cosma, Ioan Muntean și Adrian Prykop vor fi expuse publicului sătmărean mai mult de o lună de zile pe simezele Secției de Artă a instituției de cultură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vernisajul va avea loc în data de 23 februarie 2024, de la ora 17:00, iar în deschiderea evenimentului va vorbi conf. univ. dr. Greti Adriene Papiu. Lucrările vor fi expuse până în data de 25 martie, fiind reunite în expoziția “De la Ancestral la Contemporan: Explorarea Semnelor și Simbolurilor în Artă”.

 

 

De-a lungul istoriei, arta a servit ca un mijloc de comunicare și exprimare a ideilor, emoțiilor și identității umane. De la picturile rupestre ale strămoșilor noștri la operele de artă contemporane, semnele și simbolurile au fost utilizate pentru a transmite mesaje profunde și pentru a reflecta schimbările sociale, culturale și spirituale.

 

 

“În arta ancestrală, semnele și simbolurile au avut adesea roluri practice și rituale, exprimând credințe religioase, mituri și tradiții. Aceste reprezentări vizuale au fost esențiale pentru înregistrarea istoriei și a vieții cotidiene a comunităților vechi.

 

 

Odată cu evoluția societății, semnele și simbolurile au continuat să fie prezente în artă, dar au dobândit adesea noi straturi de semnificație și interpretare.

 

 

Cei trei artiști contemporani expozanți explorează adesea aceste elemente în contextul unei lumi globale și interconectate, folosindu-le pentru a critica, pentru a dezvolta și reintroduce în accepțiunea cotidiană comunicarea simbolica ancestrală, pentru a aduce în prim plan probleme sociale și politice sau pentru a explora identitatea și spiritualitatea în lumea modernă.

 

 

Astfel, de la anticele hieroglife și picturi simbolice, la lucrările de artă digitală și instalațiile contemporane, semnele și simbolurile rămân un limbaj universal, care continuă să inspire și să provoace înțelegerea și reflecția în lumea artei plastice.

 

 

Demersul artistic al Muzeului Județean Satu Mare dorește să înglobeze aceste aspecte, trimițând privitorul într-o zonă contemplativă și reflexivă, cu iz contemporan”, se arată în informarea instituției de cultură.

 

Citește și:

O expoziție itinerantă de grafică pentru copii și tineri ajunge în Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with