Image 1
Image 2

LA MUZEUL JUDEȚEAN

O expoziție itinerantă de grafică pentru copii și tineri ajunge în Satu Mare

O expoziție itinerantă internațională de grafică pentru copii și tineri din țările regiunii carpatice ajunge la Satu Mare, mai exact la Muzeul Județean.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O expoziție itinerantă internațională de grafică pentru copii și tineri din țările regiunii carpatice ajunge la Satu Mare, mai exact la Muzeul Județean.

Este vorba despre a douăsprezecea Bienală Carpatică de Grafică ( gravură ) pentru copii și tineret din Romania, Ucraina, Polonia, Slovacia și Ungaria.

 

 

Organizator este Muzeul Virholat din Humenne din Slovacia, iar Co-organizatori sunt: Centrul cultural din Przemyśl (Polonia), Muzeul de Arhitectură și Civilizaţie Populară a regiunii Transcarpatia din Ujgorod (Ucraina), Muzeul Județean din Satu Mare (România).

 

 

Bienala Carpatică de Grafică pentru Copii și Tineret a devenit o punte de unitate pentru dialogul artistic al tinerilor din Polonia, Ucraina, Ungaria, România și Slovacia, ale căror vise, dorințe, idei, credințe se concretizează prin exprimarea artistică într-o gamă largă de subiecte, reflectând dimensiunea lor emoțională și rațională.

 

 

Acest concurs se desfășoară la fiecare doi ani, iar vârsta participanților este de la 6 la 19 ani.

Colecția expozițională a celei de-a 12-a ediţii a Bienalei Carpatice cuprinde 239 de lucrări grafice realizate de tineri autori (elevi și tineri), sub îndrumarea profesorilor lor de la școli de artă (33 de lucrări premiate, 209 din colecția expoziției).

 

 

În septembrie 2023, comisia internațională și coordonatorii au evaluat lucrările tinerilor artiști, iar cremonia de premiere a câștigătorilor și ceremonia de deschidere a avut loc pe 20 octombrie la Humenne (Slovacia).

Proiectul de artă a fost iniţiat în 2001 la propunerea și cooperarea prealabilă a Centrului Educațional Vihorlat din Humenne (Slovacia) și a Centrului Cultural din Przemyśl (Polonia).

 

 

Arhiva include 12 colecții de lucrări grafice ale câștigătorilor și a celor mai buni participanți din toate ediţiile evenimentului şi se păstrează în orașul Przemyśl (Polonia), sub denumirea „Moștenirea culturală a Europei de Est”.

 

 

Proiectul a fost implementat cu asistența Fondului pentru Sprijinul Artei în Slovacia. Din 2019, Muzeul Județean Satu Mare este co-organizator al proiectului de artă „Bienala Carpatică” .

Vernisajul are loc joi, 1 februarie, de la ora 13:00, la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare.

 

Citește și:

Vernisaj de fotografie cu tradiții din Madagascar la Muzeul Județean

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with