Image 1
Image 2

Delicatese nordică: Originea melcilor cu mere și scorțișoară

Delicatese nordică: Originea melcilor cu mere și Scorțișoară
Melcii cu mere și scorțișoară reprezintă o fuziune delicioasă de tradiții culinare, combinând aluatul dospit european cu aroma de mere și scorțișoară, într-un desert reconfortant și aromat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Originea rețetei de melci (rulouri) cu mere și scorțișoară este greu de stabilit cu precizie, deoarece multe culturi au dezvoltat variante ale deserturilor rulate cu diferite umpluturi de-a lungul istoriei. Totuși, putem identifica câteva linii culturale și istorice care au influențat popularitatea acestei rețete.

 

 

Rulourile cu scorțișoară, sau cinnamon rolls, sunt adesea asociate cu bucătăria scandinavă și nord-americană, unde au devenit extrem de populare. Varianta cu mere adaugă o notă specifică toamnei și recoltelor bogate, merele fiind un fruct larg răspândit și iubit în multe părți ale lumii.

 

 

În Europa, inclusiv în zona Scandinaviei, deserturile cu aluat dospit și umpluturi dulci sunt o tradiție îndelungată, datând din Evul Mediu sau chiar mai devreme. Scorțișoara, un condiment adus inițial din Orient, a devenit populară în Europa datorită comerțului cu condimente și a fost încorporată în diverse preparate dulci.

 

 

De asemenea, cultura americană a adoptat și adaptat multe deserturi europene, inclusiv rulourile cu scorțișoară, adăugându-le propriile variante regionale. Migrarea rețetelor a permis combinarea ingredientelor locale, precum merele, cu tehnicile de preparare europene, dând naștere la variante noi și inovative, cum ar fi melcii cu mere și scorțișoară.

 

 

 

Porții: 12

Ingrediente:

 

 

Pentru Aluat:

320 g făină
50 g zahăr
1 plic zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
Coaja rasă de la 1 lămâie sau portocală
6 g sare (un praf generos)
3 g drojdie uscată sau 12 g drojdie proaspătă
1 ou mic (50 g)
1 gălbenuș
120 ml lapte călduț
130 g unt gras (80% grăsime), moale, la temperatura camerei (50 g pentru aluat, 80 g pentru împachetare)
Ulei, pentru uns castronul și planul de lucru

 

 

Pentru Umplutură:

2 mere mari (400 g), soi tare (ex. granny smith)
1 lingură zeamă de lămâie
20 g unt
100 g zahăr brun
1 linguriță scorțișoară

 

 

Pentru Finisare:

1 gălbenuș
2 linguri lapte
1 lingură fulgi de migdale (opțional)
Zahăr pudră vanilat (opțional)

 

 

 

Preparare:

Aluat: Mixați laptele călduț cu oul, gălbenușul și drojdia. Într-un castron mare, combinați făina, zahărul vanilat, coaja de lămâie/portocală și sarea. Adăugați amestecul de lapte și ou, apoi frământați, adăugând treptat 50 g unt până la omogenizare. Lăsați aluatul să crească într-un castron uns, acoperit, până își dublează volumul.
Împachetarea cu Unt: Întindeți aluatul într-un dreptunghi și distribuiți uniform restul de unt. Împăturiți în trei, repetând procedura pentru a obține un pătrat. Lăsați să se odihnească conform instrucțiunilor alese (a) 30-45 minute la temperatura camerei sau (b) peste noapte în frigider.
Umplutură: Tăiați merele cuburi și căliți-le în unt cu zahăr brun și scorțișoară până când se formează un sirop gros. Lăsați să se răcorească.
Asamblare: Întindeți aluatul într-un dreptunghi, ungeți cu unt și presărați cu scorțișoară. Distribuiți umplutura de mere și rulați. Tăiați ruloul în 12 porții și așezați-le în tava pregătită, lăsând spațiu pentru creștere. Lăsați să crească într-un loc călduț timp de 30 de minute.
Coacere: Ungeți rulourile cu amestecul de gălbenuș și lapte, presărați opțional cu fulgi de migdale, și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de aproximativ 30 de minute sau până se rumenesc frumos.

 

 

Astfel, rețeta de melci cu mere și scorțișoară reflectă o fuziune de tradiții culinare, fiind influențată de gusturile și ingredientele disponibile în diverse regiuni. Este un exemplu perfect al modului în care rețetele evoluează și se adaptează în funcție de influențele culturale și disponibilitatea ingredientelor locale.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Omurice: Omeletă Japoneză cu orez

Omurice: Omeletă Japoneză cu orez

Există două povești despre adevărata origine și crearea acestui fel de mâncare neobișnuit de fuziune. Unul susține că a fost creat în Tokyo ca un fel de mâncare pregătit rapid pentru a hrăni personalul restaurantului. Cu toate acestea, cealaltă poveste spune că, de fapt, a fost inventat în Osaka ca o masă special concepută pentru un anumit client care putea mânca doar alimente ușoare.