Image 1
Image 2

STUDIU

Derivat de ketamină administrat după naștere poate reduce riscul de depresie postpartum

Derivat de ketamină administrat după naștere poate reduce riscul de depresie postpartum
Jumătate dintre ele au primit o injecție de esketamină la 40 de minute după naștere, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Un studiu publicat joi în British Medical Journal (BMJ) sugerează că un derivat de ketamină administrat mamei după naștere ar putea reduce riscul de depresie postpartum, deși există anumite limitări semnificative.

 

 

Studiul clinic, desfășurat în China, a avut ca obiectiv prevenirea depresiei postpartum la mamele care au experimentat simptome depresive în timpul sarcinii, cunoscută sub numele de depresie prenatală, care adesea persistă și după naștere.

 

 

Autorii studiului au concluzionat că administrarea unei singure doze mici de esketamină, un derivat de ketamină, la scurt timp după naștere, a redus cu aproximativ trei sferturi episoadele de depresie majoră la mamele cu depresie prenatală, în decurs de 42 de zile după naștere.

 

 

Esketamina, administrată sub formă de injecție, este folosită ca anestezic și a fost cercetată pentru proprietățile sale antidepresive. Cu toate acestea, utilizarea sa a fost controversată din cauza lipsei de eficacitate în cazurile severe de depresie și a efectelor secundare neuropsihologice.

 

 

Studiul a implicat câteva sute de mame care au avut simptome depresive în timpul sarcinii. Jumătate dintre ele au primit o injecție de esketamină la 40 de minute după naștere, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.

 

 

Rezultatele au arătat că mai puțin de 7% din grupul care a primit esketamină a suferit un episod depresiv major, în timp ce un sfert din grupul care a primit placebo a prezentat aceste episoade. Deși s-au observat efecte secundare, acestea s-au rezolvat în mai puțin de o zi.

 

 

Totuși, studiul are unele limitări importante. Printre acestea se numără includerea doar a femeilor cu simptome depresive apărute în timpul sarcinii, excluderea celor cu tulburări psihice anterioare sarcinii și limitarea monitorizării la puțin peste o lună de la naștere, fără a se evalua efectele pe termen lung sau reapariția efectelor secundare în timp.

 

CITEȘTE ȘI: Ce este si cum se trateaza depresia postnatala

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with