Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

SIMBOLURI ȘI SEMNIFICAȚII

Despre importanța Săptămânii Luminate

Azi începe Postul Sfintelor Paşti pentru creştincioşii ortodocsi şi greco-catolici
Săptămâna în care e aflăm este cea de după praznicul Învierii Domnului și este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Cei botezați erau numiți “luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști. Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

 

 

Dacă privim mai adânc, putem mărturisi că în această perioadă toate s-au umplut de lumina sfântă a Învierii Domnului. Să ne amintim că în noaptea Sfintelor Paști, se sting în biserică toate luminile. Numai candela de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar rămâne aprinsă.

 

 

Spațiul întunecos este chipul morții și al iadului în care a coborât Hristos cu sufletul Său. Candela aprinsă de pe Sfânta Masă este sufletul viu și îndumnezeit al Mântuitorului coborât la iad.

 

 

Preotul adresează chemarea “Veniți să primiți lumină!” tuturor, nu doar anumitor persoane. Pe toți ne cheamă să facem trecerea de la întunericul morții, la lumina vieții veșnice. Iar această trecere este exprimată prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare.

 

 

De aceea Biserica vestește de Sfintele Paști: “Acum toate s-au umplut de lumină: cerul și pământul și cele de sub pământ”. Iată de ce Biserica numește această săptămână ca fiind Săptămâna Luminată.

 

 

Ea ne cheamă să purtăm în noi lumina Învierii lui Hristos și în această lumină să ne îmbrățișăm unul pe altul și să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi.
În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu “harți”.

 

 

Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților, prima după Rusalii, avem “dezlegare la pește”.

 

Citește și:

 

Oșenii curățau oalele cu cenușă înainte de intrarea în cel mai aspru post, al Paștilor

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns