Image 1
Image 2

PROIECT ȘCOLAR

Dezbatere publică privind cele peste 1200 de școli incluse în programul „Masă sănătoasă”

Dezbatere publică privind cele peste 1200 de școli incluse în programul Masă sănătoasă
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea Programului Național Masă Sănătoasă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În total au fost incluse 1223 de școli din țară, iar suma repartizată este de 1.019.223 mii lei, potrivit Notei de fundamentare. De acești bani ar trebui să beneficieze 458.833 de elevi. Amintim, la 6 luni de la începerea anului școlar nu se știe când vor primi elevii masa sănătoasă în școli. Lista unităților de învățământ propusă o găsiți mai jos în articol.

 

 

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică abia astăzi, 27 februarie, proiectul de HG prin care este repartizată suma de 1.019.223 mii lei pentru 1223 de unități de învățământ din țară și un număr estimat de 458.833 de elevi.

 

 

De precizat, lista ar fi trebuit aprobată în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, (n. red Hotărârea de Guvern privind instituirea Programului Național „Masă sănătoasă” a fost publicată în Monitorul Oficial abia pe 15 ianuarie 2024) adică la jumătatea lunii februarie. Însă, abia la finalul lunii februarie lista a fost pusă în dezbatere publică. “În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023, cu modificările și completările ulterioare, la art. XXVI, alin.(4), este prevăzut faptul că în anul 2024 pentru Programul Naţional Masă Sănătoasă sumele necesare se asigură, pentru elevii din 1223 unități de învățământ preuniversitar, de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Suma necesară finanțării PNMS este prevăzută în Anexa 5 la Legea nr. 421/2023, Legea bugetului de stat pe anul 2024. Prin prezenta hotărâre suma repartizată este de 1.019.223 mii lei, cu încadrare în suma prevăzută în buget”, scrie în Nota de fundamentare.

 

 

Nu se știe încă de când vor primi elevii masa sănătoasă, dar au trecut deja 6 luni de la începerea anului școlar.

 

 

Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar: a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei; b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

 

 

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local. Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”

 

CITEȘTE ȘI:

 

Părintele Gabriel Chereji din Pomi asigură masă caldă pentru copii și bătrâni

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with