Image 1
Image 2

Guvernul vrea să mulgă vaca stearpă

Ce își propune guvernul să facă în anul 2024? În primul rând să colecteze lunar cu 5 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Merge cumva economia mai bine? Nici vorbă. Ba s-ar putea să meargă și mai prost. Știe asta toată lumea. Nu doar în România, ci peste tot lucrurile merg mai rău decât anii trecuți. De pildă Germania se chinuie să ajungă la nivelul de dinainte de pandemie și nu reușește.

Mai mulți bani la buget este strigătul care se aude de la toate guvernele. Germania, că tot am pomenit-o, s-a trezit cu protestele agricultorilor. Guvernul federal vrea să anuleze subvenția la motorina folosită în agricultură. Exemplele rele sunt preluate. Guvernul român vrea să procedeze la fel. Domnul Ciolacu se va trezi cu tractoarele în fața palatului Victoria. Sau măcar cu fermierii pentru că este scumpă motorina și este păcat să fie irosită pe un drum la București.

Și anul trecut guvernul și-a supraestimat încasările. Anul acesta se proceadă la fel. Fiind an super-electoral este nevoie de bani mai mulți. Promisiunile nu înseamnă nimic altceva decât mai mulți bani la pensii, la salarii. Dacă nu promiți creșteri de pensii și salarii de ce să te voteze lumea, de ce să se prezinte la vot.

Toate cifrele se umflă din nou. Cine nu clocteașă se anunță de la ministerul de Finanțe, va plăti cu funcția. Bieții colectori de taxe și impozite sunt în postura ienicerilor și spahiilor turci care veneau în Țările Române după tribut.

Anul trecut la fel ca anul în care am intrat guvernul și-a supraestimat încasările și s-a trezit cu o gaură de 20 miliarde  de lei. Ținta de deficit bugetar este fixat la 5 %. Deci nu vor putea fi luate împrumuturi pentru a acoperi găurile din buget.

De unde mai pot fi scoși bani? Concediile medicale vor fi suprataxate cu 10 procente, dar și concediul de creștere a copilului. Anul trecut sumele pentru concedii medicale s-au ridicat la 3 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor a dat exemplul negativ al unor instituții publice care trebuiau să se restructureze, dar oamenii și-au luat concedii medicale și nu au putut fi dați afară.

Pe cât de negre sunt cifrele din statistici pe atât de înflorite sunt platformele electorale. Pe baza acestora alegători pun ștampila VOTAT pe un partid sau altul.

Cineva mă anunță că anul trecut s-au înființat în vederea alegerilor de anul acesta vreo 27 de partide noi. Desigur că nu le vedem și nu le vom vedea în sondaje. dar ele există. Unele dintre ele se vor lipi de partide vizibile.

Alături de PSD și PNL vor merge mai puține, dar AUR va strânge o adevărată rețea de formațiuni patriotice, suveraniste, conservatoare, neoconservatoare etc. etc.

Viorica Dăncilă are propriul partid, la fel ca Liviu Dragnea. Fostul prim ministru Dacian Cioloș își prezintă formațiunea sub denumirea REPER, însă când suprapui abrevierea peste nume nu prea pușcă. Este vorba despre Partidul Reînoim Proiectul Ruropean al României (REPER).

Nu-i poți reține numele decât dacă te uiți pe internet. Partidul lui Viorica Dăncilă se cheamă “Națiune Oameni Împreună”. Abreviat NOI. Îl are alături pe fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici. Acesta va candidat la președinția României din partea Blocului Suveranist Român (BSR).

Știți ce este coaliția BSR și de cine a fost inițiată? Blocul Suveranist Român este condusă de Silviu Crăiescu, președintele Partidul Dreapta Republicană. Partide componente: Partidul Patria, Partidul Neamul Românesc, Coaliţia Pentru Naţiune, Partidul Reformator, Partidul Uniunea Populară Social Creştină. De ce aceste partide, ca și inexistente în plan public nu formează un singur partid, iar nu o coaliție? Nu merită căutat un răspuns. Toate la un loc și încă altele și altele, nu ating fantasticul procent de 1% la alegeri.

Dar oamenii încearcă. La fel cum încearcă și guvernul să mulgă vacile sterpe. Totul pentru a aduna un ban în plus la buget. Care bănuț în plus în bună parte este alocat pentru a hrăni alte și alte vaci sterpe.

Inflația de partide este expresia dezorientării generale. Oameni bine pregătiți, inteligenți, poate și profesioniști în domeniile lor, caută în general soluții la problemele economice, dincolo de partidele parlamentare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.