Image 1
Image 2

Dreapta politică și electoratul său

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Odată cu desemnarea candidatului PNȚCD la primăria reședinței de județ, se completează tabloul dreptei politice din Satu Mare. Împărțit în trei mari orientări, la rândul său electoratul are deja o privire de ansamblu asupra a ceea ce urmează să voteze. Așadar, iată forțele de dreapta: PNL, PMP, PNȚCD.  Cu un statut special, pot fi adăugate Forumul Democrat German și ALDE.

Primele trei partide, fiecare cu candidatul său, în forme diferite, se prezintă cu un program de dreapta cu intenția de a transforma Satu Mare într-un oraș cu un potențial economic comparabil cu alte orașe învecinate, respectiv Oradea, Baia Mare și ceva mai îndepărtate, Arad și Cluj, toate conduse de primari cu orientare de dreapta.

Cele trei partide sunt în competiție. Ele se adresează aceluiași bazin electoral. Ca și cum acest lucru nu ar fi suficient pentru fărâmițarea electoratului de dreapta, ALDE, partid care se pretinde tot de dreapta, a făcut pasul spre stânga, spre PSD. În realitate ALDE adună voturi tot din bazinul electoral al dreptei. Dacă într-adevăr va candida și Ștefan Ressler, el va lua voturi din zona dreptei liberale, dar și de la UDMR. Dar este aproape sigur că Forumul German până la urmă va rămâne, ca și până acum, alături de UDMR. Acest subiect merită tratat separat, cu altă ocazie.

Pornind de la o constantă, UDMR, alegătorii din Satu Mare se împart în trei mari categorii. O primă categorie, reprezentată de populația maghiară, votează aproape necondiționat cu candidatul UDMR. Bun, rău, candidatul UDMR obține constant voturile populației maghiare. În medie, se poate baza pe o treime din numărul voturilor totale. Partidelor românești le rămâne undeva între 60 și 66% din voturi. PSD, ca reprezentant al stângii, are cel mai stabil electoral. La nivel de țară, și ceva mai puțin în Satu Mare, PSD are un bazin electoral de 30-40%, în funcție de specificul fiecărui județ. Strict pe municipiul Satu Mare, PSD își poate revendica un procent cuprins între 25 și 35%. Poate că este o nișă prea largă, dar ne aflăm la începutul campaniei electorale. Iar PSD a fost la guvernare și a condus și municpiul și județul. Prin urmare, dacă se va crea o undă de vot negativ, se  va reflecta în rezultatele PSD. Dar deocamdată, PSD și-a conservat electoratul. Nimic nu l-a mișcat, cu toate că partidele din opoziție au tras cu toate tunurile asupra conducerii acestui partid.

Restrângând limitele electoratului, se poate aprecia că UDMR, PSD și partidele de dreapta își împart aproape egal electoratul. Un triunghi cu laturi egale, dar cât de volatil este electoratul? Având în vedere candidatul UDMR, deputatul Kereskenyi, nu va lua voturi din partea românească, așa cum s-a întâmplat la alegerile trecute cu primarul Ilyes. Candidatul PSD va lua voturi de la maghiari? Dar candidații dreptei câte voturi vor lua de zona populației maghiare? Mai departe, dacă într-adevăr ALDE este un partid liberal autentic, în condițiile în care va realiza o alianță electorală cum vor fi convinși niște alegători de dreapta să voteze un candidat de stânga? Sunt întrebări legitime, și dacă partidele își respectă electoratul vor trebui să dea răspunsuri, ferme, cinstite.

Până în acest moment cel mai bine stau UDMR și PSD. Dreapta, fie că vorbim despre PNL, PPM, PNȚCD, ALDE, nu se află în cea mai bună postură. Chiar dacă au năvălit toate asupra candidatului PSD, electoratul lor este altul, nu cel de stânga. Până în acest moment, niciun candidat nu pare să fi priceput ce are de făcut.