Image 1
Image 2

PROTECȚIE SOCIALĂ

Educația – unul dintre principalele sectoare afectate de corupție în România

Educația – unul dintre principalele sectoare afectate de corupție în România
Sistemul de educație din România este, alături de sănătate, achiziții publice și întreprinderile de stat, un sector major afectat de corupție, potrivit raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. privind situația economiei românești – 2024, publicat marți. Iar acest risc al corupției este cu atât mai serios cu cât educația este privită drept o zonă-cheie pentru întărirea investițiilor, deoarece „o educație mai bună este cea mai sigură cale de întărire a oportunităților și de reducere a sărăciei”.

Cea mai recentă analiză „OECD Economic Survey – România 2024” subliniază importanța ca sprijinul pentru educație să fie întărit: în contextul în care „este nevoie de politici fiscale prudente pentru a asigura sustenabilitatea datoriei publice”, există sectoare unde există obligații de investiții sporite, iar educația este unul dintre acestea (alături de sănătate sau angajamente militare).

 

 

De ce este important acest tip de investiție? „Pentru a fi pregătită în fața unor viitoare crize, România trebuie să-și întărească sistemul de protecție socială”, iar „o educație mai bună este cea mai sigură cale de întărire a oportunităților și de reducere a sărăciei”, arată documentul citat.

Analiza OCDE cu privire la situația economică a României atinge tema educației din mai multe perspective: Rolul pe care educația și reducerea decalajelor ce afectează zonele defavorizate îl joacă pentru întărirea forței de muncă și a calității acesteia; Nevoia de întărire a calității educației financiare; Riscul corupției

 

 

Iar organizația face apel la creșterea echității în educație, pentru a susține eforturile de reducere a sărăciei: Sector vulnerabil la fapte de corupție. Educația este inclusă, alături de sănătate, achiziții publice și companii de stat, printre sectoarele vulnerabile în mod aparte la fapte de corupție, sectoare pentru care este nevoie de acțiuni la nivel de politici pe fronturi multiple”.

 

 

În ceea ce privește sistemul de educație, principalele forme de corupție consemnate sunt: „mita, nepotismul și favoritismele în admiterea la școală, în numirea profesorilor, acordarea de licențe”; „trucarea licitațiilor în achiziții precum cele legate de manuale sau aprovizionarea școlilor”;  „Deturnarea unor fonduri și echipamente”; În acest sens, raportul notează că o altă analiză recentă a OCDE a constatat că, în sectorul educației, există mai multe mecanisme de combatere a corupției, dar sunt slab coordonate, ia unele nu sunt eficiente.

 

 

Raportul recomandă „implementarea deplină a unor sisteme de integritate, cu sprijinul conducerii, a unor planuri de integritate mai solide și  a unor puteri și resurse suplimentare pentru consilierii de etică în zone vulnerabile la corupție (de exemplu: achiziții publice, sănătate, educație, întreprinderi de stat)”.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Recomandări generale, vagi și intuitive la simularea probei de Matematică de la Evaluarea Națională

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with