Image 1
Image 2

ORIENTUL MIJLOCIU

Efortul de război slăbește economia Israelului

Peste 250 000 de persoane au părăsit Israelul, turismul s-a prăbușit, efertul de război consumă 3,3% din PIB. Familiile evreilor din România cer cetățenie română care li se acordă în regim de urgență la fel ca moldovenilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Distrugerile de până acum va costa miliarde. În Tel Aviv magazinele se închid la ora patru, restaurantele deși sunt deschise sunt goale. Sute de zboruri au fost anulate.

 

Economia Israelului, cu un PIB de aproape 500 de miliarde de dolari resimte din plin impactul războiului. Creșterea economică ce tinde spre 3% a încetinit, șomajul crește. Până la război singura problemă negativă din Israel era dezbaterea despre reforma judiciară propusă de Benjamin Netanyahu.

 

Începând cu atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 consumatorii israelieni cheltuiesc mai puțini, limitândundu-se la alimentele de strictă necesitate. De menționat că înainte de război consumul reprezenta mai mult de jumătate din activitatea economică a țării. Efectele înrolării rezerviștilor, peste 350 000 de persoane luate din piața muncii sunt dramatice pentru economia unei țări cu o populație de numai 10 milioane de locuitori.

 

Celor 350.000 de rezerviști li se adaugă încă circa 120.000 de israelieni plasați în locații mai puțin periculoase, majoritatea dintre ei locuind în apropierea Fâșiei Gaza sau în apropierea graniței cu Liban. Mulți se cazează în hotelurile golite de turiști străini care nu mai merg în Israel.

 

O eventuală invazie terestră a Gazei va lovi economia Israelului și mai tare

 

Economia va scădea apreciază Asher Blass, fostul economist șef la Banca Centrală a Israelului. Oamenii consumă mai puțin, iar amploarea recesiunii economice va depinde de durata războiului. Optimismul însă nu a dispărut cu totul. Israelul s-a confruntat cu multe războaie în trecut și de fiecare dată economia și-a revenit.

 

Totuși, de data aceasta situația pare să fie diferită, sunt de părere experții.

 

La o durată a războiului estimată la 60 de zile, costurile se vor ridica la peste 17 miliarde de dolari, estimează Alex Zabezhinsky, economist-șef la casa de investiții Meitav din Tel Aviv. Suma include costurile directe de război pentru muniție și mobilizarea rezerviștilor, despăgubirile pentru daune materiale, plăți de ajutor pentru întreprinderi și familii, precum și compensații pentru șomeri.

 

10 până la 15% din forța de muncă de înaltă tehnologie a fost chemată pentru serviciu de rezervă, a declarat Dror Bin, CEO al Autorității pentru Inovare din Israel, finanțată de stat. Experții se așteaptă că repararea daunelor de război cauzate de invazia Israelului de către Hamas și creșterea cheltuielilor militare vor pune sub presiune bugetul de stat pentru anii următori.

 

Pentru a depăși criza emoțională guvernul promite cheltuieli „nelimitate” pentru finanțarea războiului, dar și compensații pentru gospodăriile și întreprinderile afectate de bombardamente. Totuși Israelul are datorii mici, iar rezervele Băncii Centrale sunt foarte mari. Criza din Israel ar putea încetini economia globală.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with