Image 1
Image 2

PLATA BURSELOR

Elevii din școlile particulare nu și-au primit banii

Un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… de fapt blochează plata banilor de burse, conform unui răspuns al Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro.

 

Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1331/2023 vizează mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, la care ar fi trebuit să ajungă burse sociale și de excelență în valoare de peste 3 milioane de lei pentru primele 5 luni ale anului școlar. La propunerea Ministerului Educației, Guvernul Ciolacu a aprobat abia pe 29 decembrie anul trecut acel act normativ.

 

Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2023, în ultima zi lucrătoare din an, și nu a avut când să-și producă efectul, potrivit răspunsului al Ministerului Finanțelor.

 

Pe baza HG 1331/2023, practic nu se vor putea face niciodată plăți pentru bursele elevilor< actul normativ va trebui cel mai probabil să fie modificat. Cu alte cuvinte, Ministerul Educației a emis un act normativ cu valabilitate de două zile și acestea nelucrătoare.

 

Procedura pe care o declanșa actul normativ, pentru a se putea face plățile pentru burse din bugetul anului 2023, nu a mai avut cum să se ducă astfel la bun sfârșit.

 

Cele două zile au fost, practic, insuficiente pentru întregul traseu al aprobării banilor, de la Trezorerie până la primării, care plătesc prin consiliile locale banii de burse către elevii din școlile private și confesionale.

 

Edupedu.ro a scris pe 15 decembrie că bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat.

 

Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro la acea vreme despre acest lucru că „s-a făcut proiectul de HG (n. red. Hotărâre de Guvern) cu repartizarea sumelor pe județe.

 

Va intra în prima ședință de guvern. Până la sfârșitul anului vor primi bursele pe septembrie – noiembrie”.

 

În aceeași zi, pe 15 decembrie, Ministerul Educației a cerut aproape 3 milioane și jumătate de lei din Fondul de rezervă pentru plata burselor elevilor de la școlile private din toată țara, prevedea proiectul.  Hotărârea executivului de a aloca peste 3 milioane de lei din Fondul de rezervă ca să plătească bursele elevilor de la privat a ajuns să fie aprobată în ultima ședință din anul 2023, însă prea târziu pentru a mai putea face vreo plată în anul 2023.

 

CITEȘTE ȘI:

Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with