Image 1
Image 2

FRANȚA

Elisabeth Borne a demisionat din funcția de premier

Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a prezentat luni seară demisia sa, iar aceasta a fost acceptată de preşedintele Emmanuel Macron...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….care i-a mulţumit pentru activitatea ”exemplară în serviciul naţiunii”, conform informaţiilor furnizate de AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

 

 

 

În decursul celor 20 de luni în care a condus guvernul, Borne a fost în fruntea unor reforme sensibile, printre care cea extrem de nepopulară privind sistemul de pensii şi legea foarte controversată privind imigraţia.

În scrisoarea de demisie adresată şefului statului, ea a subliniat că ”continuarea reformelor este mai necesară ca niciodată.”

 

 

 

Numele Elisabeth Borne a devenit cunoscut în mai 2022, atunci când a fost numită prim-ministru, devenind astfel a doua femeie în istoria Franţei care ocupă această funcţie, după Edith Cresson, numită în urmă cu peste 30 de ani, în mai 1991, de preşedintele francez de atunci, François Mitterrand.

 

 

 

Această demisie survine la doar cinci luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, la care se preconizează că partidele eurosceptice vor înregistra scoruri semnificative.

Elisabeth Borne şi echipa sa vor gestiona guvernul interimar până la formarea unui nou executiv cu puteri depline.

 

 

 

Tânărul ministru al educaţiei naţionale, Gabriel Attal, este văzut drept favorit pentru a-i succeda în funcţie la conducerea guvernului francez. În vârstă de 34 de ani, Attal ar deveni astfel cel mai tânăr prim-ministru al celei de-a V-a Republici, depăşind recordul deţinut de socialistul Laurent Fabius, numit prim-ministru la 37 de ani, în 1984.

 

 

 

Remanierea guvernamentală viitoare are ca obiectiv principal consolidarea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Emmanuel Macron, care se confruntă cu dificultăţi notabile, în special din cauza creşterii influenţei dreptei extreme şi absenţei majorităţii absolute în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez).

 

 

 

Mandatul lui Macron în calitate de preşedinte se va încheia în 2027, conform Constituţiei, când acesta nu va mai putea candida pentru un alt mandat.

SURSA FOTO: Facebook Elisabeth Borne

 

CITEȘTE ȘI:Întrevedere Emmanuel Macron – Viktor Orbán

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with