Image 1
Image 2
Ciornă automată

 TAXĂ NOUĂ

Elveția va introduce taxa de imigrare pentru lucrătorii străini

Elveția va introduce taxa de imigrare pentru lucrătorii străini
Având în vedere creșterea continuă a imigrației, Elveția discută despre introducerea unei taxe speciale pentru muncitorii străini.   Reprezentanții UE sunt revoltați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recrutarea lucrătorilor din străinătate ar putea costa scump companiile din Elveția în viitor. Din cauza nivelului ridicat de imigrație, elvețienii dezbat o taxă specială pentru noii veniți. Recent, reprezentantul Partidului Centrul Creștin Democrat și fostul șef al Băncii Vontobel, Zeno Staub, s-a pronunțat în favoarea unei astfel de plăți speciale pentru muncitorii străini calificați.

 

 

 Propunerea face parte dintr-un document mai vechi al  politicienilor creștin-democrați.

 

Libera circulație a populației nu poate fi continuată fără restricții. Elveția vrea să controileze  în mod independent migrația economică folosind instrumente bazate pe piață. Introducerea  taxei de imigrare va fi impusă pentru companiile de angajare. Această taxă va fi aplicată indiferent de țara de origine a muncitorilor.

În  anul 2021, elvețienii s-au retras unilateral din negocierile cu UE privind un acord-cadru instituțional numit „Libera circulație a oamenilor: o problemă.”

 

Reprezentanții UE reacționează cu furie la astfel de propuneri. Nu crede în astfel de taxe speciale, spune Andreas Schwab, care funcţionează pentru CDU în Parlamentul European şi care urmăreşte îndeaproape negocierile cu Elveţia în calitate de parlamentar. „Libera circulație a persoanelor din UE interzice discriminarea străinilor.” Cu toate acestea, este evident că o astfel de taxă ar discrimina lucrătorii străini din Elveția.

 

Libera circulație a oamenilor este cea mai mare problemă controversată

 

Ideea unei taxe speciale pentru lucrătorii migranți nu este nouă:

„Populația crește prea repede și asta copleșește țara.” Potrivit Departamentului Federal de Justiție, între 10.000 și 12.000 de persoane imigrează în Elveția în fiecare lună – majoritatea din UE.

 

„Nu mai putem ține pasul: când vine vorba de trafic, școli, energie și așa mai departe.” Oricine vine în Elveția din Germania sau Italia, de exemplu, câștigă mult mai mult și, în același timp, beneficiază de ce este mai bun. infrastructură. Taxa, un fel de „taxă turistică” pentru lucrătorii străini, ar permite noilor veniți să contribuie la costurile extinderii în continuare a infrastructurii.

Ceea ce este nou, însă, este că astfel de revendicări nu mai sunt lansate doar de politicienii din Partidul Popular Elvețian (UDC), conservator de dreapta, ci sunt din ce în ce mai discutate în cercurile conservatoare moderate și liberale. Documentul de poziție nu detaliază în ce măsură o astfel de taxă ar avea sens.

 

Nu este sigur dacă o astfel de taxă specială are o șansă. Cert este însă că pozițiile celor doi parteneri de negociere sunt greu de reconciliat. Pentru UE, libertatea cetățenilor săi de a trăi și de a lucra într-o altă țară decât țara lor de origine este „o parte integrantă a pieței interne”, a spus politologul Wasserfallen.

 

Cu toate acestea, Elveția este parțial sceptică cu privire la libera circulație a oamenilor. „Cetățenii se tem că sistemele sociale vor fi supuse prea multă presiune”, a spus Wasserfallen. „Sindicatele sunt îngrijorate de faptul că presiunea asupra salariilor crește”.

 

Ceea ce este deosebit de neliniștit în Elveția este că țara ar putea fi forțată să adopte automat modificări ale liberei circulații a persoanelor decise de UE. Dacă, de exemplu, angajații unui nou membru UE ar putea începe mai ușor să lucreze într-un alt membru al pieței interne, Elveția ar trebui să urmeze exemplul.

 

Inițiațiativa elvețienilor se va discuta în luna martie când Elveția dorește să înceapă în mod oficial noi negocieri cu UE privind relațiile economice, inclusiv libera circulație a forței de muncă.

 

 

 

Citește și:

 

Legi ciudate în vigoare în diverse țări ale lumii

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with