Image 1
Image 2

Este posibilă o campanie naționalist-șovină la alegerile din 2024?

Editorial Informatia Zilei
Când internetul a devenit un fenomen de masă un jurnalist a spus că noua tehnologie îi va oferi șansa fiecărui om de pe pământ om de rând sau savant, artist sau hoț de buzunare, infractor sau politician să devină celebru pentru o zi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Timpul confirmă această idee. Un hoț care esre bătut de o vânzătoare, un politician beat, un drogat care dă cu mașina peste doi tineri sau opeste niște copii care trec strada pe trecerea de pietoni devin  eroii zilei respective. A doua zi se schimbă personajele, dar fundalul rămâne același. Decorul se schimbă în timpul campaniilor electorale când atenția populației se concentrează asupra candidaților.

 

 

Într-o astfel de situație ne găsim noi acum. Populația pregătită încă de anul trecut că 2024 va fi cel mai electoral an din istorie a așteptat cu mare curiziotate începerea campaniei electorale.

 

Întâmplarea face ca în România data alegerilor europarlamentare să fie apropiate de data alegerilor locale.  Astfel guvernul a decis să le comaseze, adică alegerea primarilor și parlamentarilor europeni să aibă loc la aceeași dată.

 

 

Nu se poate spune că harababura, confuziile, tensiunile sociale,  se datorează comasării alegerilor.
După pandemia de coronavirus, după declanșarea războiului din Ucraina și criza energetică, după izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu, după scandalul din SUA pe marginea confruntării dintre președintele Joe Biden și Donald Trump, iată că românii se trezesc că sunt chemați la vot.

 

 

Ce să aleagă? Să voteze pentru schimbare sau îi așteaptă o simplă schimbare de ștafetă? Cine va pleca și cine va rămâne după alegerile parlamentare din 9 iunie? Puțin cunoscuți, invidiați pentru programul lejer și veniturile mari, europarlamentarii sunt o specie de politicieni care nu au contact dorect cu alegătorii. Votul fiind eminamente politic nu prtezintă prea mult interes.
În schimb, în cazul alegerilor locale se spune că este votat “omul”. Așadar, la București medicul Cîrstoiu, Piedone, Nicușor Dan,  ca să-i nominalizăm pe cei mai cunoscuți, întruchipează “omul” care trebuie votat.

 

 

Problema este că partidele nu pot să cadă de acord asupra “omului”. El trebuie să îndeplinească câteva criterii:  să facă parte dintr-un partid, dar poate fi și “independent” cu condiția să fie acceptat de partide care se află într-o alianță. Asta este speța de la București, a medicului Cîrstoiu. Dar ce imagine ne oferă fiecare comună, fiecare oraș, fiecare munipiu reședință de județ?

 

 

Rareori una asemănătoare celei de la București. În țară lucrurile sunt mai eșezate. Dar circul din Capitală, datorită televiunilor, crează senzația de circ.
Dacă-i mai adăugăm și pe Șoșocari, dar urmărim și negocierile dintre conduceirile PNL și PSD  tacâmul este complet.

 

 

Odată creată starea de spirit generală, tensiunile sociale, este foarte ușor de creat scandaluri sau pseudo-scandaluri în orice unitate administrativ teritorială din țară.

În Satu Mare, de exemplu, o simplă scânteie poate crea un scandal inter-etnic de amplitudinea celui din Târgu Mureș din martie 1990.

 

 

Nimic nu garantează o campanie în limitele decenței în România anului 2024 când curentele suveraniste, extremiste, naționalist-șovine devin tot mai populare în rândul publicului.
Tonul este dat de țările cu democrație “consolidată”. Într-un ritm la fel de alert se consolidează și curentul suveranist, naționalist, șovinist.

 

 

Cum vor fi, deci, campaniile electorale în România anului 2024 dominată de indecizii, de haos și nu în ultimul rând de teama că nu se știe ce va aduce ziua de mâine.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with