Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Opoziţia glumeaţă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

15 iunie rămâne o dată de referinţă pentru guvernul Ciolacu.

Pe de o parte pentru modul în care a înţeles opoziţia să se manifeste, pe de altă parte pentru discursul foarte bun al premierului desemnat cu formarea guvernului.

Ne vom opri întâi la opoziţie pentru că a fost mai vizibilă. Actorii principali au fost de data aceasta Diana Şoşoacă şi Ludovic Orban.
În loc de sobrietate, fondatorul partidului Forţa Dreptei şi-a scos din dulap hainele de clovn oferind un spectacol în maniera AUR.

Persoană explozivă, jucând mereu aceeaşi piesă, năvalnică, fără complexe, vulgară peste limite acceptabile,  Diana Şoşoacă nu are pretenţia de a reprezenta un partid istoric, aşa cum este cazul lui Ludovic Orban.

De la fostul preşedinte PNL, partid care i-a dat ;ansa de a ocupa funcţia de prim ministru, se aşteaptă altceva decât de la un George Simion, ca să nu-l comparăm doar cu senatoarea haioasă, necizelată, dar deşteaptă.

Cu un astfel de comportament, purtând pancarte pe stradă sau oferind trandafiri roşii, în parlament, în semn de dispreţ faţă de fo;tii colegi care s-au aliat cu PSD, Orban nu oferă o alternativă la PNL. Manifestări de genul acesta nu folosesc decât la montarea unor filmuleţe gen Benny Hill.

Mai trebuie reţinut discursul lui Cătălin Drulă, pre;edintele USR, care a observat că Marcel Ciolacu şi-a însuşit câteva idei din programul USR.

Trist şi neconsolat, Kelemen Hunor le-a reproşat foştilor colegi de coaliţie că nu s-au ţinut de cuvânt scoţând UDMR de la guvernare. Întreg partidul de la parlamentari la primari, nu-şi pot ascunde părerea de rău că UDMR nu mai este la guvernare. Echipa de negociere a forţat nota refuzând două ministere bune, Energia şi Mediul. Insistând până-n ultimul ceas să primească ministerul Dezvoltării au pierdut tot.

Votul de învestitură a scos în evidenţă diferenţa enormă dintre putere, reprezentată de PSD, PNL şi Minorităţi, altele decât cea maghiară, şi opoziţie.

Cifrele spun totul: au votat pentru guvernul Ciolacu 290 de parlamentari, în timp ce voturile împotrivă s-au ridicat doar la 95. Restul până la 465 nu au votat sau au absentat. Printre cei care au votat s-au numărat  şi cei 29 de parlamentari UDMR. Cei 18 parlamentari din grupul Minorităţi, merg alături de PSD-PNL.
A;adar, guvernul Ciolacu are o majoritate parlamentară mai mult decât confortabilă. În eventualitatea unei moţiuni de cenzură opoziţia actuală nu poate aduna o majoritate simplă, 233 de voturi din 465, pentru a demite guvernul.

Dacă este să cadă, demiterea nu poate veni decât din partea PNL. Dar să vedem partea plină a paharului.

Marcel Ciolacu a avut un discurs bun. A atins aproape toate problemele care preocupă societatea. Va majora salariile, va ajuta mediul economic, va desfiinţa pensiile speciale, nimeni nu se va mai pensiona la 40 de ani.

Se va interzice cumulul salariu-pensie în cazul pensionarilor tineri. Populaţia României nu se va mai împărţi în speciali şi normali.
Mai direct spus, noul prim ministru promite să reformeze sistemul bugetar. Noul guvern promite să lupte pentru intrarea României în spaţiul Shengen, va face demersuri pentru desfiinţarea vizelor pentru SUA, dar va grăbi şi adoptarea monedei euro.

Cuvântul în jurul căruia Marcel Ciolacu pare să-şi fi gândit discursul este “românii”.  Românii nu vor mai fi sclavi moderni ai Europei, românii din străinătate sunt invitaţi să vină acasă etc. etc. Folosirea frecventă a cuvântului “românii” în loc de cetăţenii români,  vine să întărească teza PSD despre “patriotismul economic”.  O uşoară notă de naţionalism răzbate din cuvântarea premierului Marcel Ciolacu. Ceea ce nu se regăsea la Nicolae Ciucă.

Asta înseamnă că PSD are un plan prin care să-şi apropie electoratul ce tinde să voteze cu AUR. Puţin patriotism, puţin naţionalism, mărirea salariilor, a pensiilor, impozitarea veniturilor mari.
Discursul de învestitură a primului ministru Marcel Ciolacu deschide larg uşile campaniei electorale. Multe din măsurile anunţate au termen anul 2025.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

O privire de ansamblu asupra lucrurilor bune și mai puțin bune

Amenințarea crescută a sărăciei, terorismul economic, brambureala politică la nivel mondial, nu foarte diferită de la o țară la alta, obligă partidele politice la o reconsiderare a programelor pentru găsirea unor soluții pentru revenirea măcar la normalitatea de dinainte de pandemie.

Editorial Informatia Zilei

Șoșocarii

Profit de această perioadă de tatonări, de negocieri între partide, de căutări ale celor mai potriviți candidați, de haosul care guvernează spațiul public, pentru a face o scurtă incursiunea în lumea șoșocarilor.