Image 1
Image 2

COMPETIȚIE AI

Europa își propune să depășească SUA în materie de Inteligență artificială

Start-up-uri, bine ați venit în Europa! spune Thierry Breton comisarul UE pentru piața internă și digitalizare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inteligența artificială a intrat puternic în atenția opiniei publice abia în ultimele luni, dar comisarul european pentru digitalizarea pieței interne europene, Thierry Breton spune că se lucrează de cinci ani la reglementările propuse de UE care se vor aplica tuturor modelelor aduse pe piața europeană – indiferent de originea lor geografică.

 

În  fel se creează condiții de concurență echitabile pentru jucătorii europeni, britanici, americani sau asiatici. Oricine părăsește Europa nu se eliberează de obligațiile sale dacă intenționează să opereze pe piața europeană.

 

“Lucrăm la acest lucru  de cinci ani – împreună cu mediul academic, companii, ONG-uri, state membre și parlamentari UE, recunoaște comisarul european responsabil cu digitalizarea pe piața internă europeană, Thierry Breton.

 

Odată cu reglementarea utilizării Inteligenței artificiale viața se va schimba,  Modelele se află în faza de cercetare. Toate abordările sunt  favorabile inovației. Pentru cei ce doresc să dezvolte modele noi Europa oferă acces privilegiat la cele zece supercalculatoare europene conectate în rețea, cu o putere de calcul cumulată excepțională de aproape 3.000 de petaflopi, adică 3.000 de cvadrilioane de operațiuni pe secundă.

 

Tocmai această inițiativă unică, combinată cu un cadru legal adecvat, poate plasa Europa în fruntea competitivității globale. Pentru că are capacitate tehnică, voință și determinare, Europa își poate propune să depășească modelele americane și asiatice în materie de inteligență artificială.

 

De ani de zile în Europa s-au pregătit cei mai buni ingineri recrutați pentru capacitatea și talentul  lor științific, pentru a dezvolta cea mai recentă și performantă formă de Inteligență artificială. Numeroși antreprenori inovatori și start-up-uri europene sunt înscriși deja în cursa globală.

 

Inteligența artificială este fundamentală pentru schimbarea vieții noastre. Sănătate, industrie, cercetare, educație, servicii, cultură, agrement, toate acestea se au în vedere în fața acestei imense provocări tehnologice. Sarcina politicienilor este să  ofere un cadru legal și să încurajeze antreprenorii să se îndrepte către acest nou instrument de lucru.

 

Lumea se teme de puterea Inteligenței artificiale, însă prin inițiativele legislative ale UE numai cele mai puternice modele de IA, care au potențialul de a avea un impact sistemic asupra pieței interne, vor fi supuse unei reglementări mai precise, proporționale cu influența lor și cu potențialele riscuri pentru societate.

 

Pentru a realiza acest lucru, pragul este stabilit cu referire exactă la puterea de calcul necesară pentru a  antrena cele zece cvadrilioane de operații care în practică astăzi ar afecta doar unul sau doi jucători globali. Vom putea să evaluăm continuu, spune comisarul  european Thierry Breton  și, dacă este necesar, vom schimba pragurile pentru a ne adapta la lumea în continuă schimbare datorită Inteligenței artificiale.
Prin  “Întreprinderea comună europeană de calcul de înaltă performanță  (EuroHPC) avem la dispoziție cea mai mare putere de calcul din lume. Și acum, cu Actul AI, actul juridic de reglementare a Inteligenței Artificiale, avem în mâinile noastre un cadru de risc proporțional cu noile provocări.

 

Datorită acestei reglementări complet noi și fără precedent, Europa este primul continent care pune în echilibru inovația și protecția. “Pentru a risipi o legendă: Nu. Legea AI nu împiedică în niciun fel revoluția în inteligența artificială. Dimpotrivă, creează un cadru de încredere în care AI se poate dezvolta”, conchide comisarul european Thierry Breton.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SANCȚIUNI ANAF

Ce sancțiuni au mai aplicat inspectorii antifraudă?

Inspectorii din cadrul Direcţiei generală antifraudă fiscală (DGAF) au aplicat, în perioada 24 – 31 octombrie, 37 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1,3 milioane lei, din cauza abaterilor de la legislaţia specifică comercializării produselor accizabile, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).