Image 1
Image 2

IFPLUSSATU MARE LA 1900

Execuția prin spânzurare care a șocat orașul

Satu Mare, 21 noiembrie 1900 – Papp Béla, acuzat de un act de fratricid în toamna anului 1899, a fost executat prin spânzurare de călăul de Stat Bali Mihály, un eveniment care a marcat comunitatea din orașul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziariști din Budapesta și Debrecen au fost prezenți pentru a relata momentul, oferind detalii despre proces și execuție.

 

Bali Mihály: de la păstor la călău de Stat

 

Născut în 1856 în Fadd, comitatul Tolna, Bali Mihály a avut o carieră diversă: de la păstor, la husar și jandarm militar în Bosnia. Remarcându-se prin abilitatea sa în executarea pedepsei capitale, a fost solicitat de mai multe ori de Generalul Philippovich, pentru a executa bosniacii care atacau forțele Austro-Ungare. În 1893, la moartea lui Kozarek Ferencz, Bali a devenit călăul de Stat al Ungariei.

 

Un profesionist al morții foarte popular

 

Bali a primit un salariu lunar, subvenție pentru chirie, onorariu pentru fiecare execuție, plus un salariu pentru aghiotanții săi. De remarcat este și faptul că frânghia folosită în execuții, văzută ca un talisman, se vindea la un preț mare. În timpul carierei sale, a fost chemat în peste 30 de ocazii pentru a executa o gamă variată de condamnați, de la fratricizi la soldați și tâlhari. Popularitatea lui Bali a crescut, devenind o figură recunoscută în presa vremii.

 

Finalul carierei și părăsirea scenei

 

După trei decenii de “serviciu impecabil”, Bali s-a retras în 1924, beneficiind de o pensie generoasă, trăind până în 1926. Viața și cariera sa au fost documentate detaliat în monografia lui Nagy Janka Teodóra, publicată în anul 2013.

 

Ultimul capitol din viața criminalului Papp Béla

 

Într-o atmosferă încărcată, orașul Satu Mare a fost martorul sosirii sentinței finale pentru Papp Béla. Vestea condamnării la moarte s-a răspândit rapid prin oraș, reaprinzând agitația care a însoțit cazul încă de la început. În ciuda speculațiilor privind o posibilă grațiere regală, incertitudinile au fost spulberate de sosirea călăului Bali Mihály (luni 19 noiembrie 1900), un semn clar că execuția va avea loc. Prezența lui Bali a stârnit curiozitatea publicului și a necesitat intervenția poliției pentru a dispersa mulțimile adunate.

 

Anunțul sentinței

 

Miercuri dimineață, înainte de răsărit, deținuții, neștiind nimic și-au consumat micul dejun în liniște. În celula lui Papp Béla, inspectorul de penitenciar Márton László i-a comunicat că va fi dus pentru a-și asculta sentința. Confruntat cu realitatea iminentă, Papp Béla a fost cuprins de agitație și de teamă. Între timp, Zsoldics Mihály și Papp Zoltán au primit vestea reacționând diferit, unul cu disperare, iar celălalt cu o nepăsare cinică. În sala de ședințe, președintele Tribunalului regal, Galba Lajos a anunțat sentința finală. Papp Béla a fost vizibil zdruncinat de verdict, necesitând sprijin pentru a se așeza.

 

Telegramă de grațiere

 

Într-un ultim efort disperat, avocatul apărării, Dr. Kelemen Samu a trimis o telegramă de grațiere către Împăratul Franz Josef I, pledând pentru milă și iertare. Mesajul a subliniat regretul sincer al condamnatului și a solicitat Împăratului să ia în considerare nu doar gravitatea faptei, dar și căința lu Papp Béla, precum și impactul execuției asupra copilului său nevinovat.

 

În camera neagră

 

După pronunțarea sentinței, Papp Béla a fost transferat într-o încăpere specială, cunoscută sub numele de “camera neagră”, un loc destinat celor condamnați la moarte. În această cameră vizitatorii au fost limitați strict la rude și ziariști. Papp Béla a avut ocazia să-și exprime ultimele dorințe, printre care s-a numărat aceea de a fi fotografiat după execuție, iar fotografia să i se trimită tatălui său.

 

Consolarea spirituală și disperarea

 

Pentru consolarea sa spirituală, a fost desemnat preotul reformat Rácz István din Satu Mare. Întâlnirea dintre preot și Papp Béla a fost tensionată, cu acesta din urmă respingând orice mângâiere spirituală. Acest refuz a fost un semn al stării sale de disperare.

 

Interacțiuni cu presa și reflecții finale

 

În timpul prânzului, Papp Béla a primit vizita unor corespondenți de la trei ziare din Budapesta, dar interacțiunile au fost scurte și lipsite de substanță. Discuțiile ulterioare cu avocatul său și medicul au fost probabil mai personale. El a mâncat puțin și s-a confruntat cu dureri de cap severe. Un moment simbolic a fost când a primit o carte de rugăciuni, pe care a folosit-o pentru a scrie un ultim mesaj de adio, reflectând starea sa de spirit confuză și tulburată.

 

Dialogul cu redactorul ziarului Szamos

 

Dialogul său cu redactorul ziarului Szamos, Dr. Hantz Jenő, a fost probabil cel mai revelator. Papp Béla și-a exprimat sentimentele, un amestec de remușcare, regret și disperare. Mesajul său scris de adio, adresat celor dragi și publicului, a subliniat profunda conștientizare a gravității faptelor sale și dorința de a fi păstrat în memoria celor dragi.

 

Ultimul act

 

Seara a fost marcată de ultimele pregătiri, cu vizita preotului Rácz István și retragerea tuturor vizitatorilor. Discuțiile intense despre religie și originea omului între Papp Béla și preot au evidențiat un suflet tulburat, care încerca să-și găsească un sens în ultimele sale ore.

 

Ultima dimineață

 

În dimineața zilei de execuție, 21 noiembrie 1900, o mulțime imensă s-a adunat în fața Tribunalului Regal din Satu Mare, un semn al fascinației și groazei stârnite de acest caz. Chiar și ploaia măruntă nu i-a descurajat pe spectatorii care au așteptat cu nerăbdare desfășurarea actului final. În curtea Tribunalului domnea o atmosferă sumbră, cu spânzurătoarea pregătită și publicul în așteptare.

 

Execuția

La ora stabilită, călăul Bali Mihály, împreună cu asistenții săi, a așteptat semnalul pentru a începe execuția. Autoritățile, inclusiv procurorul regal Dénes Lajos și personalități notabile, erau prezente pentru a asigura desfășurarea corectă a procedurii. Papp Béla, îmbrăcat în negru și nu în haine de deținut, a fost adus în fața mulțimii, susținut de preot și de gardieni. Cu o aparentă resemnare, a ascultat repetarea sentinței.

 

Calmul în fața morții

Condamnatul, surprinzător de calm, a fost pregătit pentru execuție. Mâinile și picioarele i-au fost legate, iar Bali Mihály a procedat rapid la punerea funiei și acoperirea capului cu pânză albă. Moartea a survenit în câteva minute, constatată oficial de medicul Vajay Imre. În tot acest timp, publicul a rămas într-o liniște apăsătoare, martor la un act atât de definitiv și ireversibil.

 

Finalul tragic

 

După confirmarea decesului, a urmat procedura de fotografiere a corpului, conform dorinței lui Papp Béla. Fotograful, însă, a dispărut în tumultul care a urmat, pe măsură ce mulțimea a fost îndemnată să părăsească locul execuției. În cele din urmă, responsabilitatea înmormântării a revenit familiei, care a fost îndrumată să o realizeze în cel mai simplu mod posibil.

 

Execuția lui Papp Béla, așa cum a fost relatată în detaliu în ziarul local Szamos din 22 noiembrie 1900, rămâne un capitol întunecat în istoria justiției locale. Acest caz a ilustrat nu doar complexitatea morală a pedepsei cu moartea, dar și modul în care societatea și presa din acea vreme au reacționat la un astfel de eveniment.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with