Image 1
Image 2
De câteva zile lumea politică vuieşte: Victor Ponta a devenit consilier al premierului Marcel Ciolacu. Onorific. În sensul că nu este plătit. Asta ca să nu le iasă vorbe că în timp ce se discută despre reduceri iată că se fac angajări.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Odată stabilit acest lucru, trebuie să clarificăm ceva la fel de important: este vorba despre Victor Ponta în calitate de fost prim ministru sau de omul politic Victor Ponta? Fără să aşteptăm un răspuns de la cei în cauză, se înţelege de la sine că Marcel Ciolacu apelează la expertiza fostului prim ministru, nu a fostului preşedinte al PSD.

Deşi, aşa, în câte-o pauză, cei doi vor schimba câte o idee despre cum merge treaba în PSD. Nu avem nicio informaţie, însă se poate specula că este posibilă o întoarcere a fiului rătăcitor la sânul mamei. Desigur, împreună cu mica oaste adunată sub faldurile Pro România.

Sunt tentat să pomenesc de Gruparea Wagner şi Prigojin, dar nu o fac. Războiul este război, iar aici este vorba despre pace.

Odată cu reîntoarcerea lui Victor Ponta în PSD, se speculează că vor începe noi lupte pentru putere. În realitate se poate trage concluzia că PSD rămâne un partid greu de fracţionat. orice dizidenţă sfârşeşte prin a fi anihilată de partidul-mamă.

Mai mult de atât este greu de spus despre reîntoarcerea în această formulă a lui Victor Ponta în PSD. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă la cârma PSD ar fi rămas Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă. Personaj puţin important în urmă cu câţiva ani, Marcel Ciolacu nu are nimic de-a face cu plecarea lui Victor Ponta din PSD.
Acelaşi traseu l-a avut şi ALDE după ce s-a desprins de PNL. Zvonuri despre unele întâlniri între Călin Popescu Tăriceanu şi Nicolae Ciucă s-au auzit, dar nimic despre o posibilă fuziune prin absorbţie a facţiunii ALDE în PNL.

Aici lucrurile sunt ceva mai complicate. Tăriceanu a intrat în conflict cu PDL când acesta era prim ministru. În al doilea rând Călin Popescu Tăriceanu nu este considerat un prim ministru foarte bun. În mandatul său a prins o perioadă bună, cu o creştere economică substanţială, dar în ciuda acestui fapt România a înregistrat un deficit bugetar foarte mare. În guvernarea Tăriceanu a fost un adevărat dezmăţ a banului public.
Teoretic este posibilă rentoarcerea ALDE la PNL, dar prea multe locuri eligibile nu se pot oferi la viitoarele alegeri parlamentare pe listele PNL. Partidul fiind în scădere abia vor încape actualii parlamentari pe listele parlamentare.

O surpriză politică mare ar putea fi reîntoarcerea lui Ludovic Orban în PNL. O contra-surpriză ar fi plecarea lui Florin Cîţu, devenit cel mai mare critic al actualei conduceri a partidului, precum şi a alianţei cu PSD.
Chiar şi din aceste câteva exemple reies diferenţele majore dintre social-democraţi şi liberali, dintre un partid de stânga şi altul de dreapta. Formaţiunile de dreapta sunt mai dinamice, cu o viaţă internă tumultoasă, în timp ce stânga este mai molcomă, mai aşezată, cu o disciplină de partid mai riguroasă.
Pe de altă parte, deja se vorbeşte despre crearea unui pol de dreapta din care să facă parte USR, Forţa Dreptei, PMP, alte partide mai mici. Mai puţin ALDE. Deci poate fi luată în discuţie o revenire a trupeţilor din ALDE la PNL, mai mult pentru imagine şi în vederea alegerilor locale.

Revenind la Victor Ponta se poate aprecia că este primul caz în care un fost prim ministru este folosit de primul ministru în funcţie pentru expertiza lui. N-ar fi o mare surpriză să auzim că şi Adrian Năstase este consultat, de data aceasta în secret, tot pentru expertiza lui.

Mai lipsesc Mircea Geoană şi Liviu Dragnea şi întreaga familie social-democrată este reunită în jurul aceleiaşi mese pe care tronează o vază cu trandafiri, flori care, totuşi, cresc pe ramuri pline de ţepi.

Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu