Image 1
Image 2

De la PMP la USR şi AUR, prin prisma alegerilor locale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De regulă Capitala dă tonul intrării în campania electorală pentru alegerile locale. Primarul general al Capitalei este alesul care adună cel mai mare număr de voturi după preşedintele ţării. Traian Băsescu a fost propulsat din funcţia de primar al Bucureştiului în funcţia supremă în stat. Fenomenul nu este izolat. Se întâmplă peste tot în lume. Actualul preşedinte s-a remarcat ca primar al unui oraş care a fost bine administrat.
Sibiul a dat un preşedinte al României şi acest lucru îi conferă o adevărată aură. Sorin Oprescu, Gabriela Firea au râvnit la funcţia de preşedinte. La acest lucru trebuie să ne gândim şi în cazul lui Nicuşor Dan. Imaginea lui este cu atât mai proastă cu cât prestaţia lui este mereu pusă în paralel cu activitatea lui de activist. Ca protestatar le-a făcut multe zile amare primarilor de sectoare din Bucureşti, dar mai ales primarilor generali, Oprescu şi Firea. Ca fondator al unui ONG care-şi propunea să salveze nu numai Bucureştiul a ajuns să fondeze un partid care şi-a propus să salveze întreaga Românie. S-a străduit, dar nu prea a reuşit. Abia dacă reuşeşte să se salveze pe sine.
Puţini mai pronunţă numele întreg al partidului. Nimeni nu-i spune USR-ului Partidul Salvaţi România. Aşa cum nici AUR nu se prezintă cu numele întreg: Alianţa pentru Unirea Românilor. Sigur, mai trebuie în faţă cuvântul partid. Deci domnul Simion ar trebui să se prezinte ca preşedinte al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor. Preferă să spună AUR, aşa cum Uniunea Salvaţi România îşi spune USR.
De ce fac acest lucru membrii şi susţinătorii acestor partide? Pentru că liderii AUR şi USR continuă să mizeze pe starea de spirit a unui moment istoric. Când zici USR te referi la un partid anti-PSD. Când spui AUR vrei să transmiţi că de fapt nu ar fi vorba despre un partid ca restul partidelor, ci despre o anumită stare de nemulţumire la adresa guvernanţilor. :mecherii, inginerii psiho-sociale.
Nici partidul care vrea să ne salveze pe toţi, cu excepţia pesediştilor, nici partidul care vrea să-i unească pe toţi românii, dar fără partidele împotriva căruia luptă, adică împotriva tuturor, nu sunt altceva decât nişte formaţiuni politice ca toate formaţiunile politice. Nici mai bune, nici mai rele. Sau, mai corect spus, la fel de incapabile ca partidele împotriva cărora luptă, PSD şi PNL.
Dar Nicuşor Dan a fost susţinut la alegerile din 2020 de PNL. Acum este evident că PNL nu-l mai susţine. Cum Nicuşor Dan îşi mai doreşte un mandat, îşi caută susţinători. A şi găsit. Se va lansa în luptă sub steagul PMP. Chiar dacă îl va susţine propriul lui partid, chiar dacă va intra în joc şi partidul lui Ludovic Orban, după imaginea proastă pe care o are, şi se pare că pe bună dreptate, şansele lui de a mai câştiga un mandat de primar general sunt aproape de zero.
Cum alegerile locale sunt la începutul verii, după cât de dornic de afirmare este, George Simion se va alinia la start alături de candidaţii celorlalte partide. Candidatul PNL, fără aliaţi de dreapta, respectiv PMP şi Forţa Dreptei, nu rezistă în confruntarea cu candidatul PSD, doamna Gabriela Firea.
Cam aşa se prezintă situaţia în Bucureşti la un an şi câteva luni distanţă de alegerile locale. În restul ţării situaţia este diferită de la judeţ la judeţ, de la localitate la localitate. Situaţia ar fi mai limpede dacă alegerile pentru primari s-ar desfăşura din două tururi. Fiecare partid s-ar prezenta cu propriul candidat şi rezultatele ar fi clare pentru toată lumea. Alegerile într-un singur tur obligă partidele să se încuscrească cu cine se nimereşte. Alegerile dintr-un singur tur este ca un campionat mondial de box la care intră în ring toţi boxerii deodată. Rezultă o bătaie generală.
PNL şi PSD susţin această anomalie pentru a-şi prezerva nişte funcţii de primari şi preşedinţi de consilii judeţene. În această speţă PSD şi PNL îşi împart teritoriile aşa cum făcea mafia din timpul lui Al Capone. Asta nu-i democraţie.
Mai gravă este situaţia în Transilvania. Cum se simte primarul dintr-o localitate cu populaţie mixtă când ştie că a fost ales numai de etnicii maghiari care reprezintă 30-35%? Nu prea confortabil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Nemulţumiri pe linie

Aş începe prin a-l cita pe Dacian Cioloş. “Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”.

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?