Image 1
Image 2

EVENIMENT LA POESIS

Familia Vulturescu, tată și fiu, lansare de carte și expoziție

Vineri, 20 octombrie, la Centrul Multicultural Poesis a avut loc lansarea noului volum al poetului George Vulturescu “Cesar Vallejo urcă pe Machu Picchu”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La fel ca alte sute de lansări de carte organizate la Poesis, evenimentul ar fi fost unul obișnuit dacă în aceeași sală nu s-ar fi organizat un al doilea eveniment, o expoziție de fotografii lucrate artistic de Leonard, fiul scriitorului.

 

Așadar cei peste 80 de participanți au avut ocazia să vadă un cuplu tată-fiu, primul scriitor, al doilea artist plastic.

 

Noua carte a lui George Vulturescu are povestea ei. Este concretizarea literară a unei excursii pe care familia scriitorului a făcut-o în Peru, luându-și îndrăzneala de a urca pe celebrul munte în care pietrele par să se fi așezat singure, ca urme ale unei foste cetăți ridicată de zei veniți din cer.

 

Desigur, călătorul vrea să creadă în legendele țesute în jurul acestui Olimp al Americii Latine, însă poetul mai degrabă este atras de alt mit, unul modern, al poetului născut la poalele muntelui, pe care însă nu l-a urcat niciodată.

 

Este vorba despre autorul “Heralzilor negri”, Cezar Vallejo, văzuți ca întruchipare a solilor morții.

 

Nu intrăm în ascunzișurile poematice ale interesantului volum de poezie, pentru că imaginile prinse în fotografii de Leonard, vorbesc de la sine despre o lume care se poate întâlni doar acolo, în locul în care pietrele sunt obosite, iar un poet din nord îl obligă pe poetul locului, Vallejo, să-l însoțească în misterioasa cetate a pietrelor despre care legenda, este adevărat că una modernă, spune că a fost ridicată de o civilizație extraterestră.

Interesantă a fost expunerea tânărului Leonard Pop, extraordinara cunoaștere a istoriei țării numită Peru.

 

Participanții, scriitori, profesori, artiști, iubitori de cultură, au avut ocazia să se convingă că în spatele imaginilor realizate de Leonard, se află o profundă și minuțioasă cunoaștere a legendelor care au însoțit mirificul loc din vârful muntelui misterioasei civilizații incașe.
Am îndrăzni să spunem că dacă fiul s-a dovedit a fi un minuțios cunoscător al istoriei, tatăl a preferat, chiar și acolo, să se ascundă sub platoșa de poet, luându-l sub oblăduirea lui și pe straniul poet Cezar Vallejo, autor al unei capodopere la fel de încărcată de magie ca muntele numit Machu Picchu.

 

Redăm câteva titluri poetice din prima secțiune: La marginea Europei, Întunericul obscen și călduț din teaca sabiei, Monograme pe pietrele Nordului, De caligrafie se teme moartea, Frumusețea era un copac fulgerat, Vânătoare cu bârna din ochiul celuilalt, Floarea de cireș și cârtița, Piatra va naște vulturi, Ucenicul lui Leonardo Da Vinci privind petele de pe zid.

 

Despre expoziție

 

În paralel cu lansarea volumului, în sală a fost ingenios amenajată și o expoziție de ”fotografii artistice excepționale”, cum le apreciază criticul literar Gheorghe Glodeanu, adăugând că foarte rar întîlnim astfel de fotografii artistice, ”unele absolut senzaționale”. Astfel de fotografii, realizate de ”juniorul Vulturescu, devenit profesionist și având șansa de a merge la celălalt capăt al lumii”. Aceste fotografii realizate în Peru de Leonard Pop, fiul lui George Vulturescu, întregesc imaginea unei lumi văzute de un poet prin prisma altui poet.

 

Cuvinte de apreciere a volumului lansat și a expoziției au avut și D. Păcuraru, Zamfir Danciu, Cristina Gloria Oprișa și alții.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Crearea și impactul Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

IFPLUS CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SATU MARE

Înființarea Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

Imediat după unire, orașul Satu Mare a simțit lipsa unei Camere de comerț și de industrie, care, deși întârziată cu opt ani, a fost înființată în octombrie 1927, având până atunci atribuțiile îndeplinite de expositura din Oradea, iar sub conducerea președintelui Emil Tișcă, Camera a dezvoltat activități semnificative, inclusiv înființarea unei burse de mărfuri și a Sindicatului exportatorilor de vite, în pofida unei întreruperi de doi ani și a provocărilor politice și administrative.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now