Image 1
Image 2

INVITAȚIE LA BIBLIOTECĂ

Sătmărenii sunt așteptați la o expoziție dedicată Micii Uniri

Biblioteca Județeană Satu Mare - Secția de Împrumut pentru Adulți îi invită pe sătmărenii iubitori de istorie la o expoziție inedită, prilejuită de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceasta va fi la dispoziția celor interesați până în data de 29 ianuarie 2024 și este intitulată “Unirea Principatelor Române”.

 

 

În perioada 23 ianuarie – 29 ianuarie 2024 Secția Împrumut pentru Adulți-Enciclopedic organizează o expoziție intitulată ,,Unirea Principatelor Române”, prilejuită de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

 

La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor și al Țării Românești, după ce la 17 ianuarie 1859 fusese ales domnitor al Moldovei. Astfel, s-a realizat unirea celor două principate, sub același domnitor.

 

 

Ziua Principatelor Române, numită şi „Mica Unire” a reprezentat în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când Moldova și Țara Românească au optat ca Alexandru Ioan Cuza să fie unic conducător, reprezentând interesele comune ale acestora”, anunță reprezentanții instituției de cultură.

 

 

Expoziția constă în volume care descriu obiectiv evenimentele politice care au dus la înfăptuirea Micii Uniri la 1859, hărți care redau întocmai situația și granițele Principatelor Române.

 

 

De asemenea, în diferite pagini ale cărților de istorie este redată și evocată personalitatea sclipitoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a reușit să înfăptuiască dezideratul românilor, acela de unire a Țării Românești cu Moldova

 

Acesta a fost ales, mai întâi, domnitor al Moldovei, la 17 ianuarie 1859, iar apoi ales domnitor al Țării Românești, la 24 ianuarie, în același an.

 

 

Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative.

 

 

Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

 

Citește și:

Sute de români s-au prins în Hora Unirii la Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns