Image 1
Image 2

IFPLUSREGLEMENTĂRI UE

Fără reforma migrației vor exista din nou granițe în Europa

După mulți ani de eforturi nereușite, statele UE și europarlamentarii au convenit asupra noilor reguli de migrație și azil. Noile reglementări prevăd standarde precise și controale mai eficiente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zilele dinaintea Crăciunului au fost decisive pentru modul în care Uniunea Europeană va aborda problema migranților ilegali și întoarcerea mai rapidă a solicitanților de azil neconform în țările lor de origine. Noile regementări introduc, de asemenea, solidaritatea obligatorie a tuturor statelor care va ajuta țările suprasolicitate fie prin acceptarea unei părți a migranților, fie financiar sau material.

Ministrul de externe Péter Szijjártó a declarat acest lucru în fața jurnaliştilor.Potrivit AFP, Ungaria refuză categoric să participe la solidaritatea obligatorie a tuturor statelor, care ar trebui să ajute țările suprasolicitate fie acceptând o parte din migranți, financiar sau material.

„Respingem cu fermitate acest pact privind migrația”, a spus șeful diplomației maghiare, potrivit AFP. „Nu vom lăsa pe nimeni în Ungaria împotriva voinței noastre”, a adăugat el.
“Vești bune. Am reușit. Am negociat  timp de două zile și două nopți și este acolo”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-un videoclip pe rețeaua de socializare X.

„Am convenit asupra unui pact cuprinzător privind migrația și azilul, cu o mai bună protecție a frontierelor noastre, o mai mare solidaritate și o mai mare protecție a persoanelor vulnerabile și a solicitanților de azil. Sunt atât de mândră astăzi, am făcut-o”, a adăugat Ylva Johansson.

Pentru ca standardul să intre în vigoare, acesta trebuie în continuare aprobat de miniștrii țărilor membre și de ședința plenară a Parlamentului European, ceea ce este, desigur, deja considerat o formalitate. Președinția belgiană a Consiliului UE este de așteptat să înceapă acum lucrările acum la finalizarea textelor legislative cu scopul aprobării finale în februarie anul viitor.

Potrivit președintelui Parlamentului European Roberta Metsola, ziua de azi va intra în istorie. „Este o zi în care UE a ajuns la un acord de referință privind un nou set de reguli pentru a face față migrației și azilului”, a spus ea la rețeaua X. „Sunt foarte mândră că aducem soluțiile necesare cu Pactul privind migrația. și azil”, a adăugat ea. Potrivit acesteia, migrația a fost problema numărul unu despre care au vorbit rezidenții UE în timpul alegerilor europene din 2019. Faptul că s-a ajuns la un acord până la sfârșitul acestui an este o mare realizare înainte de începerea noului an electoral 2024. Fără reforma migrației, vor exista din nou granițe în Europa, a adăugat ea.

„Standardele convenite de Președinția spaniolă și Parlamentul European acoperă toate etapele procesului de azil și migrație, de la screening-ul migranților ilegali la sosirea în UE, colectarea datelor biometrice, procedurile de depunere și procesare a unei cereri de azil, la regulile care determină care stat membru este responsabil pentru procesarea cererii de azil și pentru cooperarea și solidaritatea dintre statele membre, precum și modul de soluționare a situațiilor de criză”, a comentat ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui țară deține în prezent UE preşedinţie, la încheierea unui acord.

Printre reglementări se numără, de exemplu, regulamentul privind screening-ul, care introduce verificări detaliate obligatorii ale persoanelor la frontierele externe. Pachetul include și o revizuire a directivei de primire, care reglementează condițiile de primire a solicitanților de azil, sau o revizuire a regulamentului de calificare, care reglementează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a avea dreptul la protecție internațională.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with