Image 1
Image 2
Acasa

CHELTUIELI PENTRU ANIMALE

Fermierii: pentru a creşte un miel până la 25-27 kg se cheltuiesc minimum 600 de lei

Fermierii au socotit că pentru a creşte un miel până la 25-27 kg  se cheltuiesc minimum 600 de lei
Atunci când cineva aude despre o turmă mai mare de oi şi/sau de capre, imediat îşi imaginează sutele sau miile de euro şi/sau dolari care intră în buzunarele,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… sau în conturile celor care, vreme de 24 de ore din 24 şi 365 de zile din 365 de zile poartă povara îngrijirii animalelor, indiferent de vreme şi de condiţiile meteo de peste an.

Cu siguranţă şi pentru fermier, scopul final este să-şi recupereze sumele investite pe parcursul unui an, dar şi să-şi asigure un venit care să-i asigure viaţa, chiar şi cea a familiei. Probabil sunt foarte puţini cei care au avut curiozitatea să facă unele calcule pentru a se convinge că încasările din afacerea cu oi şi/sau capre nu însemnă câştig integral. Cheltuielile şi munca sunt inerente. Iniţial trebuie să faci investiţia, să munceşti, apoi să-ţi găseşti piaţa de valorificarea în acest caz a mieilor, direct către exportatorul de regulă arab, fiind excluşi din calcule intermediarii, cei care vor profit mai mare decât fermierul.

 

Dacă zilele trecute scriam despre faptul că, preţul mieilor de Paşte va fi stabilit de intesitatea exportului către ţările arabe, de preţurile care se vor oferi la export, iată că acum vă prezentăm un scurt calcul referitor la preţul mieilor, făcut în cadrul unui institut de cercetare de profil.

 

Fiind vorba despre un calcul care are la bază rigoare şi cunoaştere a fenomenului de creştere a animalelor, arată că laptele pe care-l consumă un miel până la vârsta de sacrificare, evaluat doar la 5,5 lei litrul costă 143,55 lei/miel; furajarea suplimentară a mieilor după ce au împlinit trei săptămâni, costă minimum 60,9 de lei/animale; furajarea oi mame pe toată perioada de alăptarea, adică 90 de zile, înseamnă 180 de lei fânuri diverse, 54 de lei furaje suculente şi 108 lei furaje concentrate, ceea ce însumate înseamnă 342 de lei/animal.

 

La cele de mai sus au fost adăugate cheltuieli diverse în valoare de 54,5 lei pe oaie. Suma cheltuielilor menţionate este de 600,95 de lei/oaie plus miel de vânzare. Cu un adaos minim de 10%, rezultă preţul final al mielului de 25-27 de kilograme în viu, de 22,03 lei pe kilogram. Potrivit acestor calcule, preţul minim acoperitor pentru fermieri, al carcasei de miel/ied ar trebui să fie undeva la 45 de lei kilogramul.

 

Rămâne la aprecierea cititorului, după lecturarea celor de mai sus, care este câştigul oierului, după 5 luni de gestaţie a oii/caprei şi 3 luni furajare pentru creşterea mielului/iedului pentru vânzare.
Toate cele de mai sus şi cererea scăzută de carne de oaie în general pe piaţa românească, îi fac pe oierii români să privească spre cumpărătorii arabi care, periodic cumpără miei, batali şi chiar oi adulte.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EVENIMENT LA LIVADA

Ziua Câmpului a fost marcată la SCDA Livada

Miercuri, 14 iunie, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă – SCDA Livada, unitate de cercetare şi dezvoltare agricolă care anul trecut a marcat 60 de ani de activitate, a organizat la sediul instituţiei, dar şi pe câmpurile experimentale, o serie de activităţi menite a marca “Ziua C]mpului”.

DIFERENȚĂ DE PREȚ

Preţul laptelului de capră şi de oaie, la raft

   Despre laptele de capră, de-a lungul timpului s-au formulat o serie de opinii, potrivit cărora, acest lapte are o sumedenie de valenţe curative, diverse microelemente, fiind recomandat în tratarea şi/sau ameliorarea unor boli, dar şi în alimentaţia copiilor, de la o anumită vârstă.