Image 1
Image 2

DIFERENȚĂ DE PREȚ

Preţul laptelului de capră şi de oaie, la raft

   Despre laptele de capră, de-a lungul timpului s-au formulat o serie de opinii, potrivit cărora, acest lapte are o sumedenie de valenţe curative, diverse microelemente, fiind recomandat în tratarea şi/sau ameliorarea unor boli, dar şi în alimentaţia copiilor, de la o anumită vârstă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fiind în plină iarnă, perioadă în care majoritatea oilor şi a caprelor sunt în perioada de stabulaţie, fiind în lunile de gestaţie, iată că unele surse deschid subiectul lapte de capră şi de oaie.

 

Laptele de capră se mai găseşte în această perioadă doar în fermele în care, s-a intervenit în dirijarea fătărilor de aşa manieră încât să fie producţie de lapte şi în vreme de iarnă.

 

Dacă în perioada de vară, atunci când există masă verde din abundenţă costurile de producere a laptelui de capră şi sau de oaie, sunt ceva mai scăzute, în vreme de iarnă, cheltuielile sunt considerabil mai mari. Se naşte întrebarea firească, adusă în spaţiul public de publicaţia Agroinfo – Cât costă un litru de lapte de oaie sau de capră dacă-l cumpărăm din magazin și cu cât îl vând crescătorii de ovine? Dar un litru de lapte de capră?

 

Laptele de oaie din care s-a scos grăsimea, în urma procesării, până a rămas doar 1,5% se vinde pe raftul magazinului cu 21,19 lei pe litru. Drept e că nu se găsește în toate magazinele, unele îl comercializează doar online. Prețurile pot fi diferențiate în funcție de procesator, dar nu coboară sub 17 lei pe litru. Cu cât vând crescătorii de ovine un litru de lapte de oaie? Dacă încasează 5 lei pe litru se declară mulțumiți, iar laptele livrat are intactă grăsimea. Se cuvine subliniat faptul că, laptele de oaie are grăsimea cuprinsă între 5,5 – 6,5 la sută, ceea ce înseamnă aproape dublu, faţă de grăsimea din laptele de capră şi/sau vacă.

 

Despre laptele de oaie se spune că are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, întărește oasele, stimulează sistemul imunitar, stimulează creșterea și dezvoltarea, reduce inflamațiile.

 

Laptele de capră, considerat un lichid miraculos, conține calciu, vitamina A, vitaminele B, vitamina D și este bogat în magneziu, zinc, fosfor și potasiu. Practic, o cană de lapte de capră oferă un sfert din doza zilnică recomandată de calciu și vitamina A și 14,5% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu, adică aproximativ 500 mg, conform farmaciilor.

 

Un litru de lapte de capră 3,5% grăsime poate fi găsit în magazin cu prețuri de la 11 lei/litru până la 16 lei/litru în cazul laptelui bio. Preţurile menţionate vin să confirme dacă  mai era nevoie, faptul că, în magazine, preţul este de cel puţin 3-4 ori mai mare, comparativ cu cel plătit fermierilor.

Fermierul primeşte doar 25-30% din preţul laptelului de capră şi/sau oaie, de la raft

CITEȘTE ȘI:

 

Satu Mare se poate lăuda cu fermieri tineri

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with