Image 1
Image 2

IMPORTURI DE CEREALE

Fermierii sătmăreni doresc controale mai amănunțite la tirurile din Ucraina

Încetarea vremelnică a protestelor fermierilor sătmăreni, spre deosebire de cei din diverse zone ale României, nu înseamnă că revendicările au fost rezolvate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La nivel guvernamental a început un proces timid de rezolvare a revendicărilor, precum echivalarea permisului de conducere auto categoria B, cu cel denumit TR1, se vorbeşte despre adoptarea unui cadru legislativ cu privire la posibilitatea plăţii poliţiei de asigurare de Răspundere Civilă Auto – RCA, în rate, a fost discutată şi reducerea accizei pentru motorină în cazurile transportatorilor ş.a.

 

Nu au fost rezolvate probleme referitoare la importurile de cereale din Ucraina, fapt ce deranjează în mod special fermierii din vegetal, care nu-şi pot valorifica produsele la preţuri rezonabile. Sunt de actutalitate şi celelalte revendicări în ceea ce priveşte împrumuturile bancare ş.a.

 

Dar până la a putea relua protestele într-un cadru organizat şi autorizat, la iniţiativa prefectului de Satu Mare – dr. Radu Roca, la Prefectura Satu Mare, a avut loc marţi, 23 ianuarie, o întâlnire a reprezentanţilor fermierilor protestatari, cu reprezentanţi ai Direcţiei Regionale Vamale Cluj, alături de reprezentant al Vămii Interioare Satu Mare, în persoana adjunctului Octavian Feher.

 

 

Punctul de vedere al Prefecturii Satu Mare  

 

 

În dorinţa de a prezenta această întâlnire în mod transparent, dialogul despre care facem vorbire desfăşurându-se fără invitaţi din afară, prefectul Radu Roca a postat pe pagina sa de socializare următorul text: Am propus astăzi fermierilor sătmăreni o întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității Vamale Române în vederea clarificării unor aspecte ridicate de aceștia în cadrul întâlnirilor anterioare, inclusiv din timpul protestelor din ultimele zile. Subiectul principal al discuției s-a centrat pe importul și tranzitul cerealelor din Ucraina.

 

Reprezentații Autorității Vamale au prezentat modalitatea și scopul pentru care se pot importa cereale în România (doar pentru procesare) precum și sistemul unional de urmărire a tranzitului cerealelor pe teritoriul Uniunii Europene. Principala solicitare a fermierilor este transparența totală din partea autorităților vamale și propun acceptarea prezenței lor prin reprezentanți la verificarea intrării în țară a transporturilor de cereale dinspre Ucraina.

 

Pentru că procedura de vămuire și control a cerealelor care intră în România ca import sau pentru tranzit este una complexă și este competența exclusivă a funcționarilor statului, am recomandat reprezentanților fermierilor să înainteze un memoriu pe care o să-l transmitem Autorității Naționale a Vămilor pentru o decizie în acest sens, precum și Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Totodată, potrivit Guvernului, dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt”.

 

 

Opinia lui Radu Soldubanu, reprezentat al fermierilor

 

 

Inginerul Radu Soldubanu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din Nord-Vest, cu sediul în Păuleşti, alături de alţi 5 fermieri, a participat la dialogul intermediat în premieră naţională de prefectul de Satu Mare – dr. Radu Roca. Potrivit fermierului, discuţiile au fost aprinse, dar constructive. Fermierii şi-au susţinut şi pe mai departe revendicarea privind interzicerea importului de cereale din Ucraina, în vreme ce reprezentanţii Direcţiei Vamale Regionale Cluj, au susţinut că nu se fac importuri de cereale din ţara vecină.

 

Reprezentanţii autorităţii vamale au prezentat cadrul legislativ referitor la importurile de cereal, în vreme ce fermierii prezenţi la dialog au pus sub semnul întrebării aspectele potrivit cărora nu se importă cereal din Ucraina. Fără a prezenta dovezi, fermierii sătmăreni au susţinut şi susţin, cel puţin sub semnul suspiciunii, că se aduc în România cereale din Ucraina, care sunt etichetă românească, sunt livrate în diverse ţări ale Europei, mai ales spre Italia.

 

Întâlnirea trilaterală, dacă o putem numi aşa, iniţiată de prefectul dr. Radu Roca, este un eveniment unic în România, în aceste vremuri tulburi, când de mai bine de două săptămâni, fermierii români protestează. O bună parte din revendicări fiind considerate justificate, inclusiv de reprezentaţi ai guvernului.

 

Chiar dacă unii traderi români dispun de acte în ceea ce priveşte comerţul cu cereale, fermierii  sătmăreni suspicionează faptul că, vânzările sunt considerabil mai mari faţă de cele din documente, de câteva ori. Pentru a elimina aceste suspiciuni, spunea inginerul Radu Soldubanu, fermierii sătmăreni au solicitat să fie acceptaţi să participe inopinat, la controalele vamale faptice. Numai în acest fel, în accepţiunea protestatarilor ar fi credibile susţinerile organelor vamale referitoare la respectarea în totalitate a legislaţiei în vigoare.

 

În urma acestei întâlniri, se vor face demersurile necesare, aşa cum a subliniat şi prefectul Radu Roca, pentru  ca fermierii să poată asista la actul vamal, doar ca privitori, reprezentanţi ai fermierilor, fără a putea avea opinii sau drept de decizie. În paralel, fermierii sătmăreni fac demersuri pentru a obţine autorizarea unei noi acţiuni de protest în Satu Mare.

 

Până a se ajunge la a susţine dorinţele fermierilor referitoare la a asita la controlul vamal, cu siguranţă sunt necesare şi demersuri de ordin legislativ. Decidenţii sunt la Bucureşti.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Milioane de euro pentru fermierii români din sectorul cereale şi seminţe oleaginoase

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with