
Nu de puţine ori, crescătorii de bovine au reclamat faptul că, adesea, preţurile de achiziţie a animalelor, mai ales a celor ajunse la sute de kilograme greutate, nu acoperă costurile. Asta în condiţiile în care, hrănirea viţeilor cu lapte înseamnă o cheltuială imensă. Acesta pare să fie şi unul din motivele pentru care, numeroşi viţei părăsesc fermele în care au fost fătaţi, fiind cumpăraţi de către înterinzători români şi străini, care au descoperit probabil secretul creşterii acestor animale în condiţii de eficienţă.
Şi pe mai departe, preţurile viţeilor de peste 100 de kilograme şi până la puţin peste 200 de kilograme, variază în limite foarte largi în funcţie de rasă, greutate şi stare fiziologică, de la 21 de lei pe kilogram, la 15,5 lei pe kilogram. Sunt deja la nivel naţional centre specializate, care cumpără viţei de la fermieri, pe care apoi îi cresc şi îi valorifică la greutăţi de peste 350 de kilograme în viu. O firmă de colectare a vițeilor pentru îngrășare a afișat prețurile oferite pentru vițeii în viu, în funcție de rasă, kilograme și calitate. Firma, unul dintre cei mai mari exportatori de viței din România, a făcut publice prețurile sale de achiziție valabile de la începutul lunii martie. Iată câteva exemple: 105-140 kg,
Bălțată Românească/ Angus/ Limousine – 21 lei/kg; 145 – 160 kg Bălțată Românească/ Angus/ Limousine – 19,5 lei/kg; 205 – 250 kg Bălțată Românească/ Angus/ Limousine – 16 lei/kg; masculi Albastră Belgiană: 105 – 115 kg – Belgian – 23,5 lei/kg; 165 – 200 kg – Belgian – 19,5 lei/kg. Între 18 şi 15,5 lei pe kilogramul în viu se plătesc pentru viţei femele din rase precum Bălțată Românească/ Angus/ Limousine, cu greutăţi între 115 şi 250 de kilograme. Preţul mai mare, pentru greutăţile mai mici.
Fii primul care comentează