Image 1
Image 2

ECONOMIE ȘI POLITICĂ

Germania, dezbatere aprinsă pe “taxa temporară de criză”

Social-democrații germani (SPD) propun o TAXĂ DE CRIZĂ. Partenerii de guvernare democrat-creștin (CDU) se opun. Numită "Taxă de solidaritate" o astfel de dezbatere s-a purtat și în România. PSD a propus, PNL s-a opus.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidele social democrate europene au cam același program în toate țările. Partidul de stânga, SPD, a înaintat un program de reformă, scurt, dar foarte controversat la nivelul companiilor. Astfel partidul lui Olaf Scholz vrea să majoreze taxele pentru cei bogați și pentru moștenitorii lor.
O astfel de propunere a făcut și PSD în România, dar PNL s-a opus foarte vehement pe motiv că firmele străine se vor supăra și vor pleca din România. Procentul era mic, doar 1% din cifra de afaceri.
În același set de măsuri social democrații germani propun înființarea unui fond suveran pe avere. După cum ne amintim, un asemenea fond suveran de dezvoltare a propus Liviu Dragnea, când era președinte PSD. S-a spus atunci că un asemenea fond ar fi “pușculița PSD” prin care își vor alimenta primarii. Un fond suveran în opinia partidelor de stânga, ar conduce la scăderea datoriei externe, pentru că banii colectați ar fi folosiți pentru investiții.
Partidele liberale, secretarul general al FPD, Bijan Djir-Sarai, a spus că atâta vreme cât liberalii vor face parte dintr-un guvern nu se va întâmpla acest lucru. Parcă la fel spuneau și liberalii români.
În același pachet de măsuri SPD propune o reformă a salariul minim. În sensul de a fi majorat. “Acest lucru ar ajuta și muncitorii români, ne spune sătmăreanul Valentin Pop, care lucrează de peste zece ani în construcții, în Germania.” Întrebat cu cine ar vota în Germania dacă ar avea drept de vot, soția care îl însoțea la intrarea în țară, la vama Petea” a sărit spunând că ea ar vota cu partidul lui Angela Merkel, iar soțul ei cu socialiștii, pentru că și în țară soțul ei votează mereu cu PSD.

CITEȘTE ȘI:

Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate şi solidaritate socială – Informația Zilei
Economiștii critică măsurile propuse de social democrați. Acest program se prezintă ca o redistribuire populistă larg răspândită în rândul partidelor socialiste din Europa. De asemenea denotă o ignorare a politicilor fiscale într-o economie de piață.
Alți economiști laudă aceste măsuri. Stânga și dreapta văd diferit modul în care trebuie făcute reformele. Social-democrații spun că 95% dintre cetățenii germani ar beneficia de această măsură. Introducerea acestei măsuri ar conduce la creșterea fondurilor pentru investiții în digitalizare și educație. Pentru asta bogații trebuie să plătească numind-o “o taxă temporară de criză” care va fi aplicată tuturor contribuabililor.
De asemenea SPD dorește să mențină schema de solidaritate, care în Germania este plătită numai de cei cu venituri mari.
Economiștii cu orientări de dreapta spun că astfel de măsuri ar afecta companiile mijlocii care vor face mai puține investiții și vor crea mai puține locuri de muncă sau chiar le vor reduce pe cele existente.
În același context, social democrații vor să introducă și o taxă suplimentară pe moșteniri. Cu această măsură în parte sunt de acord și creștin democrații de la CDU

CITEȘTE ȘI:

Cu cât se propune creșterea salariului minim? De acest lucru sunt interesați toți muncitorii străini care lucrează în Germania. După ce a fost majorat la 12 euro pe oră, salariul minim urmează să crească din iunie 2024 la 12,41 euro, iar din anul 2025 la 12,82 euro pe oră.
Aceste majorări, prima chiar în luna când au loc alegerile pentru Parlamentul European, vor trebui corelate cu directiva UE privind salariul minim pe economie în toate țările. UE recomandă ca salariul minim să reprezinte 60% din venitul mediu al angajaților la nivel național. În România salariul mediu este ridicat din cauza unor salariați privilegiați din sistemul de stat.
CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with