Image 1
Image 2

EVENIMENT

Grigore Maior – 250 de ani de la ctitorirea Bisericii din Sărăuad

Originar din ţinuturile sătmărene, din localitatea Sărăud (Tăşnad), Grigore Maior este o personalitate gigantică pentru istoria românismului în Transilvania, pentru cultura, pentru devenirea istorică a poporului român.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Precursor al Şcolii Ardelene, adică piatră de temelie, înaintemergător al corifeilor Şcolii Ardelene, Grigore Maior, Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Ion Budai Deleanu, sătmăreanul Grigore Maior împinge cu un secol în spate cultura, civilizaţia, în ultimă instanţă  istoria României “educate”.

Măsurabilă în sute de articole, bazate pe documente, multe publicate în Informaţia de Duminică, ziarul Informaţia Zilei şi-a făcut un titlu de onoare din a scoate la lumină personalităţi de primă mărime care şi-au adus o contribuţie majoră în efortul de culturalizare a publicului larg, de recunoaştere, de legitimare şi oficializare  a unei realităţi istorice de necontestat. În egală măsură am tratat personalităţi marcante pentru cultura românească şi cultura maghiară, germană, evreiască. Adică a culturilor care s-au manifestat în mod major în ţinuturile sătmărene, în Transilvania.

Un rol important în perpetuarea memoriei unor personalităţi îl joacă persoanele particulare, istorici, scriitori, ziarişti sau simpli simpatizanţi.

Aici pot fi date câteva exemple: Ioan Nistor, prin atenţia acordată lui Dariu Pop, Adriana Zaharia, cel mai dedicat istoric al familiei dr. Vasile Lucaciu, D. Păcuraru pentru Aurel Popp şi Ady Endre, Oana Păcurar pentru sculptorul Domokos Lehel, Alexandru Zotta pentru Nae Antonescu, George Vulturescu pentru Dicţionarul personalităţilor sătmărene, Viorel Câmpean pentru monografiile dedicate oamenilor din Sătmar, Claudiu Porumbăcean pentru monografiile primarilor din perioada interbelică, Ioan Viman pentru munca şi cercetarea dedicată învăţământului sătmărean, Viorel Ciubotă şi Doru Radosav pentru Documentele unirii.

Un caz aparte îl constituie Dan Maier. Urmaş pe linie paternă al episcopului Grigore Maior, de profesie finanţist, Dan Maier are meritul de a-l fi pus pe marele precursor al Şcolii Ardelene pe locul pe care îl merită pentru efortul lui de recunoaştere şi afirmare a identităţii naţionale a românilor.
Printre acţiunile organizate se numără marcarea a 300 de ani de la naştere, ocazie cu care s-a ridicat un bust în curtea bisericii pe care a ctitorit-o în satul în care s-a născut, Sărăuad, de lângă Tăşnad.

Link-uri către articole despre Grigore Maior:

http://www.informatia-zilei.ro/sm/300-de-ani-de-la-nasterea-episcopului-grigore-maior/

http://www.informatia-zilei.ro/sm/romanii-satmareni-au-sarbatorit-300-de-ani-de-la-nasterea-episcopului-si-omului-de-cultura-grigore-maior/

http://www.informatia-zilei.ro/sm/episcopul-grigore-maior-comemorat-la-catedrala-sfintii-arhangheli/

http://www.informatia-zilei.ro/sm/wp-content/uploads/2022/07/Poesis-Iunie-2022.pdf

http://www.informatia-zilei.ro/sm/wp-content/uploads/2010/10/izd-409-24.pdf

http://www.informatia-zilei.ro/sm/wp-content/uploads/2010/11/IZD-7.11.2010.pdf

http://www.informatia-zilei.ro/sm/wp-content/uploads/2010/10/Informatia-de-duminica-408-17.10.2010.pdf

Programul evenimentului:
• Ora 10:00: Biserica Greco-Catolică, Naşterea Maicii Domnului” Tăşnad; Liturghia Arhierească şi parastas de pomenire celebrate de Preasfinţia Sa Virgil Bercea.
• Ora 11:30: Depuneri de jerbe la bustul Episcopului Grigore Maior din Tăşnad.
• Ora 12:00: Depuneri de jerbe la bustul Episcopului Grigore Maior din Sărăuad.
• Ora 13:00: Casa de Cultură Tăşnad, Conferinţă – Academician Prof. dr. Ioan Bolovan; Lansare de carte: Ioan Ardeleanu Senior, “,Cartea de Aur a comunei Sărăuad, judeţul Sălaj”; P.S. dr. Virgil Bercea; “Academician Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române- Cuvânt de preţuire; “Ediţie îngrijită de dr. Viorel Ciubotă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with