Image 1
Image 2

Guvernul propune echivalarea examenelor orale de Bacalaureat

Guvernul propune echivalarea examenelor orale de Bacalaureat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Probele de competenţe de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Educaţiei, care ar putea fi aprobat în şedinţa de duminică, 11 iunie.

Proiectul de OUG contrazice anunţul făcut doar în urmă cu o zi de ministrul Ligia Deca potrivit căruia probele acestea ar fi urmat să se susţină, tot Deca fiind cea care pe 6 iunie, acum 3 zile, anunţa că probele de competenţă de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului.

Iată şi anunţul oficial:
În contextul protestului personalului din învăţământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:

1. La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

2. În anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

3. Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă doar în proba scrisă, fără inspecţia la clasă.

”În contextul în care activităţile specifice procesului educaţional sunt afectate de desfăşurarea grevei generale din învăţământul preuniversitar, iar susţinerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenţilor care promovează examenul de a-şi continua studiile în învăţământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfăşurare şi de susţinere de către aceştia a examenului, programat după încheierea cursurilor anului şcolar 2022 – 2023. În acest sens, subliniem faptul că evaluarea continuă la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a fost finalizată prin medie anuală, iar nivelul mediilor multianuale – echivalate cu niveluri de competenţă în baza unei metodologii specifice – pot suplini cu succes o evaluare sumativă, finalizată cu un nivel de competenţă”, se mai arată în document.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with