Image 1
Image 2

PLANTA LEAC

Iedera-zânelor, planta de leac versatilă, potrivită pentru nenumărate afecțiuni

Una dintre cele mai apreciate plante de leac de către cei care preferă medicina naturistă este iedera-zânelor. Mai este cunoscută și sub alte denumiri, precum coada-ielelor, iarba-cârtițelor, rotunjoară sau orbalț.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Planta aceasta de leac crește în flora spontană, în toate regiunile din țară, însă numai în păduri de foioase ori pe lângă păduri, tufărișuri, livezi, sau la marginea drumurilor.

Înflorește în lunile aprilie și mai și se recoltează tot în aceste luni. Trebuie menționat că se folosește pentru tratarea diferitelor afecțiuni numai partea superioară a plantei, fără rădăcină.

Rotunjoara, deși este o plantă toxică, are numeroase proprietăți terapeutice, apreciate în fitoterapie, – conține – ulei volatil, colina, substanțe amare, taninuri, substanțe grase, saponozide, ceruri, rezine.

Când se folosește această plantă de leac?

Se folosește pentru proprietățile sale expectorante, antiinflamatoare, emoliente, antispastice, emenagoge, ermifuge, cicatrizante, dezinfectante, tonice, antiscorbutice, fortifiante.

Coada-ielelor are multi mai multe întrebuințări, sub diferite forme. De exemplu, preparatele sub formă de infuzie sau pudră, sunt benefice în< afecțiuni ale aparatului renal și urinar, este eficientă `n stres și oboseală, în migrene, ajută la eliminarea calculilor biliari mici, și a nisipului de la rinichi, ajută la eliminarea viermilor intestinali, eficientă pentru cei care suferă de gută, afecțiuni ale aparatului digestiv, reglează tranzitul intestinal, ajută la vindecarea afecțiunilor hepatice și splenice, afecțiuni ale aparatului respirator – astm, bronșită, laringită, pneumonie, pleurită.

Extern se folosește sub formă de cataplasme, comprese ori spălături locale și ajută la vindecarea – eczemelor, rănilor, a rănilor care se vindeca greu, leucoree, inflamații ale mucoaselor, furunculi, stomatită, amigdalită.
Planta de silnic a mai fost folosită și în Evul Mediu în tratarea bronșitei și a febrei.
Cunoscută încă din vechime, vindecătorii populari o prețuiau foarte mult, dovadă fiind cele peste 20 de denumiri pe care i le-au asociat, pe întreg teritoriul României.

Preparatele din rotunjoară  trebuie folosite cu atenție, fiind o plantă toxică, trebuie respectate dozele, supradozarea poate provoca dureri de stomac și dureri de cap, senzații de greață și vomă.
Înainte de a începe un tratament cu rotunjoară, este bine să fie consultat medicul specialist care va stabili dozajul și durata tratamentului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with