…. după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Instrucțiunea Ministerului Sănătăţii care conține recomandări pentru școli a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 februarie.
După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”, într-o conferinţă de presă, pe 1 februarie.
Pe 2 februarie, instrucțiunea Ministerului Sănătății privind starea de alertă epidemiologică determinată de gripă a fost publicată în Monitorul Oficial. Simptomele gripei, răcelii comune și infecției cu virusul sincițial respirator, conform Ministerului Sănătății: Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică.
Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile. Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație).
Simptomele durează aproximativ două săptămâni. Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată.
Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.
CITEȘTE ȘI:
Fii primul care comentează