Image 1
Image 2

În fața a sute de credincioși, ÎPS Andrei Andreicuț a oferit un cuvânt de învățătură cuprinzător la hramul Mănăstirii Scărișoara (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureștului și Sătmarului, s-a aflat vineri, 24 iunie, la Mănăstirea Scărișoara, în zi de aleasă sărbătoare. A celebrat slujba de hram, alături de un frumos sobor de preoți, când Biserica Ortodoxă celebrează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Chiar dacă a fost zi lucrătoare, la marele praznic au participat sute de creștini, majoritatea fiind îmbrăcați în frumosul port popular, fie cel moțesc, moroșenesc sau chiar oșenesc.

Slujba de hram a fost celebrată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Au fost primiți cu mult drag de către întreaga obște monahală, dar și de către creștinii prezenți.
“Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul e mare peste tot, dar în mod deosebit, aici, la Scărișoara Nouă, la această mănăstire frumoasă, frumoasă, care parcă a ieșit din pământ. Această sărbătoare spune că trebuie să subliniem importanța creșterii de prunci și a creșterii de prunci, în frică de Dumnzeu, să ajungă tineri educați, să ajungă oameni mari, cuminți.

Într-o lume cu probleme trebuie să fim și realiști, într-o lume în care sunt necazuri, într-o lume în care oarecum și secularizarea înaintează. Noi înaintăm pentru lucrul acesta important, foarte, foarte important: datoria sfântă a nașterii de copii, și a creșterii lor în frica Domnului. Dacă ne-ar cere cineva și o rețetă, iată că o spunem: orice familie de creștini tineri ar trebui să aibă măcar trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama și celălalt pentru biserică și țară, și atunci nu ne-am mai prăbuși din punct de vedere demografic. Acuma-i drept că emigrația românească în țări, și nici nu le numim pe toate acum, e mare… aproape 8 milioane de oameni… Dar și în țară nu se nasc suficienți copii. Unul pentru tata, unul pentru mama și celălalt pentru biserică și pentru țară!”, a mărturisit mitropolitul Andrei Andreicuț, cu prilejul marelui praznic.

Icoană cu Sfântul Grigorie Palama, coș cu flori și bederniță oferite în dar părintelui stareț

În numele obștei monahale și al tuturor celor prezenți, părintelui stareț Spiridon i-a fost dăruită o icoană cu reprezentarea Sfântului Grigorie Palama, o bederniță care are brodat tot chipul lui Grigorie Palama, dar și un frumos coș cu flori. PS Timotei i-a adresat și acestuia cuvinte de mulțumire pentru strădania de care a dat dovadă în ridicarea acestui lăcaș de cult și pentru felul în care s-a îngrijit de toate demersurile legate de construcție, precum și de bunul mers al obștei monahale.

PS Timotei Sătmăreanul a mulțumit preoților invitați pentru prezență și pentru că au luat parte la această comuniune euharistică, cea mai importantă lucrare pe pământ, care se săvârșește, jertfa Sfintei Liturghii.

„Cea mai importantă zi din timpul anului bisericesc este atunci când o biserică sau o mănăstire își serbează patronul duhovnicesc. De acceea, ne îndeptăm gândurile de mulțumire către Preabunul Dumnezeu și Îi mulțumim. De altfel, acest lucru l-am reușit și l-am făcut în timpul Sfintei Liturghii, mulumindu-I pentru toate darurile revărsate deasupra noastră.

Cuvânt de învățătură nu o să mai ținem, pentru că ne-a vorbit atât de frumos, de profund și de duhovnicesc Înaltpreasfințitul și Mitropolitul Andrei, căruia îi mulțumim, cu smerenie și cu multă bucurie duhovnicească.

Întotdeauna când revin la Sfânta Mănăstire, atunci când trebuie să mă adresez poporului, întotdeauna în adâncul ființei mele se produce o emoție sfântă. De ce? Pentru că așa cum a spus atât de frumos și adevărat PreaSfințitul Iustin, din ascultare, nu că mi-am dorit, nici nu m-am gândit vreodata, în timpul viețuirii mele la Rohia, că o să ajung aici la Sfânta Mănăstire. Însă așa a fost voia Lui Dumnezeu și Îi mulțumesc cu recunoștință veșnică și, în același timp, îi mulțumesc părintelui meu duhovnicesc, PreaSfințitului părinte Iustin, care în 2007, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, mi-a dat binecuvântarea și ascultarea să venim aici.

Repet, am venit din ascultare, nu din dorință, dar lucrarea a fost a lui Dumnezeu și Îi mulțumim”, a mărturisit Preasfințitul Timotei Sătmăreanul.

De asemenea, episcopul vicar și-a exprimat recunoștința și față de autoritățile locale și județene care participă, de fiecare dată, la sărbătorile și evenimentele religioase de la acest lăcaș de cult.
O mare surpiză pentru mitropolitul Andrei a constituit-o prezența binecunoscutei interprete Mariana Anghel, moață din Hunedoara, care este una dintre solistele preferate ale Inaltpreasfințitului, pentru repertoriul bogat în cântece patriotice și pricesne.

Interpreta a primit în dar, din partea episcopului Iustin Sigheteanul, câteva cărți recent apărute sub semnătura sa, drept recunoștință pentru surpriza făcută.

Printre invitați s-a mai remarcat prezența prefectului Radu Roca, deputatului Adrian Cozma, a vicepreședintelui CJSM Cristian Valer Beșeni, a inspectorului școlar general Anișoara Boitor, a primarilor PNL Cosmin Varga, Nicolae Cornea-Mare, Ioan Irime, Sergiu Silaghi și Marian Torok, a consilierilor locali și județeni, respectiv a lui Radu Iancu – șeful de cabinet al prefectului.

La sfârșitul slujbei de hram, IPS Iustin i-a invitat pe toți cei adunați în curtea lăcașului de cult la o fotografie de grup, împreună cu toți clericii și mirenii invitați, dar și cu obștea monahală. Fiecare episcop prezent a primit, în dar, câte o icoană reprezentându-l pe Sfântul Grigorie Palama, și acestea fiind surprinse în imagini.

Creștinii au fost apoi miruiți și, profitând de prezența mitropolitului Andrei au cerut să-i binecuvânteze.
Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească în trapezele mănăstirii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: