Unicef a lansat zilele trecute iniţiativa “Siguranţa apei pentru toţi”, aceasta având menirea de a atrage sprijin şi resurse globale pentru copiii din zonele confruntate cu vulnerabilitate hidrică.
Potrivit organizaţiei, la nivel mondial, unul din cinci copii nu are suficientă apă pentru acoperirea nevoilor sale zilnice. Cea mai nouă analiză publicată de Unicef arată că la nivel mondial, peste 1,42 de miliarde de persoane, inclusiv 450 de milioane de copii, trăiesc în zone cu o vulnerabilitate hidrică ridicată sau extrem de ridicată, potrivit unei noi analize publicate de către UNICEF. Analiza identifică zonele în care riscul de deficit fizic de apă se suprapune pe calitatea proastă a serviciilor de apă.
“Criza apei de la nivel mondial nu urmează să se declanşeze, ci s-a declanşat deja, iar schimbările climatice nu vor face altceva decât să o agraveze”, a afirmat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore, care a atras atenţia că victimele cele mai afectate sunt copiii, care nu merg la şcoală din cauză că trebuie să aducă apă, suferă de malnutriţie şi de retard de creştere, se îmbolnăvesc de boli transmise prin apă la inundaţii şi nu se pot spăla pe mâini pentru a se proteja de boli.
Potrivit datelor Unicef, copiii din peste 80 de ţări trăiesc în zone cu o vulnerabilitate hidrică ridicată sau extrem de ridicată. Potrivit unui raport Unicef din 2017, aproape unu din patru copii ai lumii va trăi într-o zonă confruntată cu stres hidric extrem de ridicat în 2040.
Fii primul care comentează