Image 1
Image 2

În România piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la 9% din totalul consumului, în martie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în martie 2023 cu 0,9 puncte procentuale (pp) până la 9% din totalul consumului, comparativ cu 8,1% în ianuarie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai mare nivel al contrabandei înregistrat în ultimii doi ani.
“S-au înregistrat majorări ale contrabandei în aproape toate regiunile ţării. Cea mai mare creştere, de 5,6 pp până la 11,7%, este notată în nord-vest. Majorări semnificative, de 3,5 pp şi 3,1 pp se înregistrează şi în Bucureşti şi zona de vest, până la 9,3%, respectiv 6,4%. Regiunea nord-est continuă şi în martie să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi se află în scădere cu 7,3 pp până la 20,6%.
Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria “Cheap Whites” deţine cea mai mare pondere, de 39%, cu o creştere substanţială de 6,7 pp faţă de ianuarie. “Duty free” scade cu 1,8 pp până la 38,1%. De asemenea, cota produselor provenite din Moldova scade cu 2,9 pp până la 10,2%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
La rândul său, Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT, a menţionat că evoluţia crescătoare a nivelului pieţei negre înregistrată de la începutul anului 2023 este cu atât mai îngrijorătoare cu cât survine într-un context economic deja “sever impactat de instabilitate regională şi de costuri crescute ale resurselor”.
“Pe lângă impactul financiar semnificativ la bugetul statului, traficul ilicit generează subdezvoltare economică şi inegalităţi sociale, de aceea subliniem importanţa informării continue asupra riscurilor contrabandei, în egală măsură cu eforturile susţinute ale autorităţilor pentru combaterea acestui fenomen. Conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României, în primele 3 luni ale anului 2023 autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare pe piaţa neagră de peste 23 de milioane de lei”, a declarat Ileana Dumitru.
În opinia Directorului Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, prin eforturi sporite, tendinţele de creştere a contrabandei vor fi stopate, mai ales că autorităţile conştientizează importanţa combaterii comerţului ilegal – ziua de 21 aprilie a fost declarată ziua naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri. “În 2021 şi 2022, JTI a virat anual la bugetul statului circa 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA, impozite şi alte taxe, ceea ce înseamnă aproximativ 80% din cifra de afaceri. Aceasta pentru că piaţa neagră scăzuse, iar cadrul de reglementare şi politica fiscală au rămas predictibile. În ultimii ani, comerţul ilegal a ajuns la minime istorice şi datorită eforturilor autorităţilor care, sprijinite şi de mediul privat, au reuşit în timp să-şi suplimenteze dotările logistice şi să-şi îmbunătăţească pregătirea profesională. Vom susţine şi pe viitor programele anti-contrabandă în parteneriat cu Vama, Poliţia de Frontieră şi Poliţia, vom iniţia campanii publice, programe de profesionalizare a media, vom sprijini proiecte sociale şi culturale”, a afirmat Gilda Lazăr, citat[ de Agerpres.
Pe de altă parte, Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România şi-a exprimat speranţa ca aceste majorări consecutive din noiembrie până în martie să nu devină “o tendinţă constantă de creştere a contrabandei, care ar avea consecinţe grave pentru piaţa legală şi implicit pentru bugetul statului. Ne dorim în continuare să avem un impact pozitiv asupra economiei ţării, să ne dezvoltăm în mod sustenabil, cu responsabilitate faţă de societate, angajaţii noştri şi mediu. PMI a investit peste 1 miliard de dolari în cei 30 de ani de prezenţă în România. De asemenea, suntem un partener pe care autorităţile se pot baza, în toate ţările în care suntem prezenţi. Anul trecut a fost lansată cea de a treia rundă de finanţare a PMI Impact, iniţiativă derulată la nivel global, prin care sunt susţinute programe anti-contrabandă în ţări din toată lumea, inclusiv în România”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns