Image 1
Image 2

În sfârşit, intră în campanie şi Nicolae Ciucă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

​O campanie electorală mai mult decât pozitivă: “România are resurse, forţă de muncă şi potenţial să performeze în agricultură, energie şi IT.” ​Trei domenii-cheie. Numai că forţa de muncă este plecată în străinătate. Aşa că domeniul agricol mai trebuie să aştepte. Deocamdată fermierii români luptă să supravieţuiască. Lipsesc cam toate.
Începând cu piaţa dezorganizată a produselor agricole, cu subvenţiile de stat mai mici decât în alte ţări, cu preţurile de producţie mari şi preţurile de achiziţie mici.
Deci trebuie început cu rezolvarea concurenţei neloiale. Situaţia agriculturii este la vedere. O poate vedea fiecare român de îndată ce intră într-un magazin. Se poate vedea situaţia agriculturii naţionale din nemulţumirile fermierilor ce-şi spun păsurile zi de zi. Se poate vedea din creşterea preţurilor la alimente din zi în zi mai mari.
​Cu totul altă situaţie este în sectorul energie, care, zice primul ministru, ar putea performa. Puţini sunt cei care ştiu secretele imperiului nevăzut din spatele energiei. Ce produce România, cine vinde energie, cum se fac preţurile, unde se duce profitul? Toate măsurile luate de guvern, toate compensările până la urmă s-au reflectat în profiturile tot mai mari ale firmelor din energie.
​ Să ne oprim la aceste două sectoare. Nu doar PNL, prin persoana premierului, îşi face campanie electorală axată pe agricultură. PSD deja a devansat PNL. În urmă cu puţină vreme Marcel Ciolacu anunţa că pregăteşte un set de măsuri care vor conduce la scăderea preţurilor la alimente. Dacă litrul de ulei va fi mai ieftin cu doi lei cu cine va vota cumpărătorul? Cu partidul care a spus că ieftineşte uleiul sau cu partidul care anunţă că agricultura românească are potenţial?
​Pentru domeniul energetic, fiecare partid are propria lui viziune. :i aici punctează tot PSD. Prin propunerea de taxare a marilor firme sunt vizaţi coloşii financiari care produc, transportă şi vând energie electrică, gaz, combustibil.
​ PNL nu are o viziune la vedere privind energia tocmai pentru că deţine ministerul Energiei. Virgil Popescu este un ministru puternic contestat public. PSD a cerut de nenumărate ori schimbarea lui. PNL a refuzat pentru că asta ar fi însemnat recunoaşterea incapacităţii omului său de a gestiona un minister-cheie în timp de criză.
​Însăşi criza actuală o numim “energetică”. Aşadar, când PNL îşi va prezenta programul electoral pentru energie, consumatorul de energie, deci practic toată lumea, se va gândi la ministrul Virgil Popescu. Îl va asocia cu imaginea reluată şi reluată la televizor cu liderul AUR George Simion prinzându-l de gât pe ministrul PNL şi spunându-i “Hoţule, hoţule!”.
​ Mai puţin înţelege alegătorul ce înseamnă IT. Cel de-al treilea sector evidenţiat de primul ministru ca având potenţial de dezvoltare poate fi deopotrivă revendicat de toate partidele.
Toate forţele politice sunt de acord că trebuie dezvoltat sectorul IT. Numai că în ciuda digitalizării serviciilor numărul aparatului de stat nu se micşorează, ci creşte. Pe măsură ce se modernizează un sector prima consecinţă economică este să scadă cheltuielile. Deocamdată digitalizarea nu înseamnă economisire, ci creşterea cheltuielilor. Mai merită remarcat primul ministru Nicolae Ciucă pentru optimismul care-l caracterizează, dar şi pentru limba ne-electorală a frazelor gata făcute. Cităm: “Stabilitatea politică, economică, predictibilitatea şi alinierea politicilor europene şi euroatlantice, trăinicia Parteneriatului Strategic sunt garanţii suplimentare că România este o destinaţie de afaceri sigură şi atractivă pentru investitori.” Orice politician al zilelor noastre, ca să aibă succes la public, trebuie să aibă un dublu limbaj: unul pentru întâlnirile diplomatice, altul pentru marele public.
​ Deocamdată doar PSD vorbeşte pe limba alegătorilor. Promite. Promite. Promite. ​Ce lozincă şi-a ales primul ministru liberal? Investeşte, investeşte, investeşte! În fond, asta este diferenţa dintre stânga şi dreapta. Dar nu doar asta face ca PSD să aibă în sondaje 34-36%, iar PNL 22-24%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu