Image 1
Image 2

EPISCOPIA ORTODOXĂ

Îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului

Reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului fac scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Botezului Domnului 2024 sau, după cum mai este cunoscută sărbătoarea, Dumnezeiasca Arătare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ajunul Botezului Domnului, vineri, 5 ianuarie 2024, în zi de post, dimineața, se oficiază Slujba Ceasurilor Împărătești conform Tipicului din Minei.

 

Acolo unde este obiceiul, după Slujba Ceasurilor Împărătești se săvârșește Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei cu indicațiile tipiconale din Minei. După rugăciunea Amvonului se face Sfințirea mare a apei (Aghiasma mare) și toată slujba după Tipicul cel Mare rânduit.

 

La final, se ia Aghiasma mare înainte de anafură (începând din 5 ianuarie până în 14 ianuarie, inclusiv).

 

Vineri seară, în Ajunul Bobotezei, se oficiază Pavecernița Mare unită cu Litia cântând Stihirile Praznicului din Minei. Înainte de binecuvântarea pâinilor se cântă Troparul Praznicului, glas 1: „În Iordan botezându-Te, Tu, Doamne…” (de trei ori).

 

Sâmbătă dimineața se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, cu Antifoanele speciale, Troparul și Condacul Praznicului, Câți în Hristos v-ați botezat…, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Chinonicul Praznicului.

 

După rugăciunea Amvonului, preotul îmbrăcat în toate veșmintele va oficia Slujba sfințirii celei mari a apei cu toată rânduiala, precum se arată în Minei sau Molitfelnic.

 

La final, în timp ce credincioșii sunt stropiți cu apă sfințită se cântă Troparul și Condacul Praznicului, după care urmează „Fie numele Domnului binecuvântat…” și se face Otpustul Sfintei Liturghii. Informațiile ne-au fost furnizate de Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

 

Boboteaza este și în 2024, ca în fiecare an, pe data de 6 ianuarie, când este sărbătorit Botezul Domnului. Boboteaza încheie perioada Sărbătorilor de iarnă şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.

 

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.

 

Citește și:

Sfințirea Agiasmei Mari de către episcopii Iustin și Timotei și hram la Scărișoara

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns