Image 1
Image 2

Infuzie de personalități în AUR

În loc să tot repete că partidul său va câștiga cu peste 50% alegerile parlamentare, și astfel AUR va conduce România, George Simion ar avea mai multă credibilitate dacă ar spune ceva simplu: că AUR este hotărât să schimbe raportul de putere din România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Suntem hotărâți să schimbăm raportul de putere în România.” sună a slogan, dar are un sens, indiferent cine l-ar spune.
Dincolo de populismul deja obosit, AUR are o problemă: nu atrage intelectualii. Nu că intelectualii s-ar înghesui la porțile altor partide, dar în alte țări partidele suveraniste, extremiste chiar, reprezintă o atracție pentru teoreticieni, pentru oamenii de cafenea, pentru guralivii din studiourile de televiziune.

PSD a avut și are aceeași problemă, nu este atractiv pentru clasa intelectualilor. Pe de altă parte, dintr-un fel de mândrie oamenii mai instruiți se dau liberali, însă PNL nu-i bagă în seamă.

Dacă AUR ar aluneca ușor spre dreapta sănătoasă, dacă s-ar debarasa de populismele ieftine, îmbogățit cu câteva nume rezonabile partidul lui George Simion ar putea primi un impuls.

Retras în zona mass media, analistul politic Cozmin Gușă anunță că, susținut de AUR, va candidat ca independent pentru primăria generală a Capitalei. Experimentul este interesant. Cosmin Gușă, fostul secretar general al PSD, consultant politic a lui Stolojan și Traian Băsescu, a eșuat în încercarea de a-și lansa propriul partid, dar ar putea reveni în politică pe valul populist. Nu este singur. Profesorul Peiu, bun economist, susținător al diminuării rolului statului în economie, al risipei din sistemul public, de asemenea s-ar putea să revigoreze discursul deja găunos al partidului condus de George Simion.

Va porni un val de migranți din zona mai educată spre AUR? Posibil, însă partidele de genul AUR au o anumită înclinație spre autoritarism. George Simion este obișnuit să i se spună “șeful”, dar nu-l vedem pe Cozmin Gușă în postura de subordonat politic al președintelui AUR.

Astfel de construcții politice până la urmă pot sfârși prin a deveni simple improvizații. Electoratul este capricios. Pe medicul Cătălin Cîrstoiu îl vrea director la cel mai mare spital din București, nu candidat susținut de PSD îi PNL la primăria Capitalei.

Pe Cozmin Gușă publicul îl preferă în postura de analist politic, nu în poziția de candidat independent susținut de AUR la primăria Bucureștiului. Chiar dacă politicienii în general sunt neserioși, politica trebuie luată în serios. Pentru că în jurul ei se construiește ceea ce numim democrație. La rândul ei democrația asigură dreptul la opinie, libertatea de expresie, statul de drept, tot ce ține de confortul omului modern.

Intrarea lui Cozmin Gușă este anunțată de un sondaj care măsoară intenția de vot a bucureștenilor. Brusc sondajul răstoarnă, cum titrează televiziunile, toate calculele. Primul care cade, în acest sondaj, este Piedone: de la 44% scade brusc la circa 20%. În același sondaj candidatul PSD-PNL este retrogradat la 16 %.

Nicușor Dan ocupă prima poziție în intenția de vot, iar Cozmin Gușă locul doi. Asta ar vrea să arate că principalii adversari la alegerile locale din București vor fi candidații Alianței Dreapta Unită și AUR.

USR, prea găunos și cu multe denivelări ideologice și AUR, cu un discurs care mai degrabă seamănă cu un gângurit de păsărele, să fie de aici înainte principalii actori care joacă pe prima scenă politică a țării?

Chiar și în politică există o măsură. După ce Cristian Popescu Piedone, și-a făcut numărul, după ce medicul Cîrstoiu a fost scos din mediul lui, iată că urmează actul doi al scenetei căreia, deocamdată, nu-i putem prevedea sfârșitul.

Importul masiv de personalități spre formațiunile politice în preajma campaniilor electorale nu este un fenomen cu totul nou. Deseori tocmai aceste infuzii de oameni noi decid rezultatele alegerilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.

Nu sunt bani!

Cum ar trebui să arate fotografia zilei de 18 august 2023? Milioane de persoane întinzând mâinile spre guverne cerând bani. Deşi cer bani, nu sunt cerşetori. Printre ei pot fi văzuţi oameni bine îmbrăcaţi, miniştri, directori, şefi de agenţii, primari etc. etc. Toţi primesc clasicul răspuns: “Nu sunt bani. Trebuie colectat mai mult.”