Image 1
Image 2

PROPUNERE LEGISLATIVĂ

Instalarea obligatorie a camerelor de supraveghere în creșe și grădinițe fără acordul părinților

Instalarea obligatorie a camerelor de supraveghere în creșe și grădinițe fără acordul părinților
Majoritatea unităților de învățământ de stat nu dispun de camere de supraveghere funcționale, iar în cazul unor conflicte, clarificarea acestora devine dificilă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Această propunere de modificare a legii vine în urma incidentelor grave petrecute în unitățile de învățământ, între elevi și profesori, având drept scop verificarea acuzațiilor.

Conform legii actuale, supravegherea video poate fi efectuată doar cu acordul părinților și al profesorilor, iar multe camere, chiar dacă instalate, rămân nefolosite.

Unele grădinițe și creșe private sunt dotate cu camere de supraveghere în sălile de clasă, la cantină și în camerele de odihnă, iar părinții pot accesa în timp real ceea ce se întâmplă cu copiii lor.

Mihaela Bănică, director educațional la o grădiniță, a subliniat: “Doar în anumite spații din cauza GDPR, părinții au acces doar la sălile de grupă unde cadrele didactice își desfășoară orele. Uneori, există riscul de interpretare greșită a imaginilor, iar acest lucru poate crea impresii negative. Unii părinți doresc să monitorizeze cadrele didactice, nu neapărat copiii, și pot interpreta greșit anumite gesturi.”

Majoritatea unităților de învățământ de stat nu dispun de camere de supraveghere funcționale, iar în cazul unor conflicte, clarificarea acestora devine dificilă.

Un proiect de modificare a legii educației, depus la Camera Deputaților, propune obligativitatea instalării camerelor de supraveghere în sălile de clasă, pe holuri, în sala de mese și de festivități, precum și în exteriorul clădirii, indiferent de opinia părinților sau a educatorilor.

Dacă acest proiect va fi adoptat, cel mai probabil, va intra în vigoare începând cu anul școlar următor.

Conform legii educației în vigoare, instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă necesită acordul majorității părinților, precum și consultarea prealabilă a profesorilor, învățătorilor sau educatorilor. Acesta este motivul pentru care, deși există sisteme de monitorizare audio-video în școli, acestea sunt utilizate doar în timpul examenelor.

Pe lângă camerele de supraveghere, unele unități de învățământ implementează măsuri suplimentare de prevenție. De exemplu, Vali Paraschiv, director adjunct la o școală privată, a menționat: “Avem un sistem de turnicheți, care permite accesul elevilor în școală folosind un ceas special. Acesta este utilizat și la vestiarele elevilor. Cu ajutorul acestui sistem, putem monitoriza intrările și ieșirile elevilor din școală.”

În prezent, unitățile care utilizează camere de supraveghere își asumă responsabilitatea protecției datelor personale conform legislației în vigoare.

Citește și: Elevul care a agresat-o pe dirigintă nu are voie să intre în şcoală timp de cinci zile

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with