Image 1
Image 2
Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Faptul că a acceptat și și-a adăugat la nume supranumele de Piedone, după personajul numit și Buldozerul, spune destul de multe despre un anumit tip de politician din zilele noastre.

Indiferent că voi fi sau nu voi fi susținut de PSD, spune Piedone, eu voi candida pentru funcția de primar general al Capitalei. Vreau să salvez Bucureștiul, se laudă el.

Câți dintre “piedonii” și “șoșocarii” din România nu-și propun să salveze comune, orașe, municipii, județe din România? O mulțime. O să-i vedem la alegerile de anul acesta.

Dacă pentru fiecare personaj de genul acesta s-ar face o unitate administrativ-teritorială, România ar avea zeci de mii de primari. Ar crește și numărul județelor.

După câți pretendenți la funcția de președinte de consiliu județean există la ora actuală ar trebui să avem pe puțin o sută de județe. Un județ al PSD, altul al PNL, unul pentru AUR, altul pentru USR, un al cincilea pentru UDMR, alte 20 pentru candidații independenți.

Forma de organizare administrativ-teritorială, încremenită în timp de la Cuza-vodă până la Ceaușescu, preluată după revoluția din 1989,  permite fiecărui amator să-și dorească o funcție de primar sau președinte de consiliu județean.

La toate acestea se adaugă organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin. Cine se clasează pe primul loc a ieșit câștigător. Această legislație împotriva naturii, în contradicție  cu orice principiu sănătos al competiției, permite oricărui amator să spere că el va ieși victorios dintr-o astfel de competiție. Nici măcar masculii din junglă care se bat pentru femele, leii sau gorile, nu câștigă dintr-un singur tur.

Dacă alegerile de primari ar fi fost organizate  în două tururi nu se mai vorbea acum de un candidat comun PSD-PNL la București, la diverse primării și consilii județene din țară.

Nu ar mai avea loc atâtea discuții în localitățile și județele din Ardeal, cu populație mixtă. Precum este și cazul în județul Satu Mare sau județul Mureș.

Situația la Satu Mare este identică situației din Capitală.  Președintele PNL, deputatul Adrian Cozma și-a anunțat candidatura pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare încă din anul 2023. Toate datele conduc spre concluzia logică, matematică, rezultată în urma tuturor alegerilor, că este imposibilă victoria oricărui candidat al oricărui partid fără să fie aliat cu un alt partid important.  UDMR fără Forumul German ar pierde alegerile locale.

Sindromul Piedone lovește deopotrivă în zona partidelor de stânga, a partidelor de dreapta, dar este de așteptat să se facă simțit în interiorul tuturor alianțelor, cu o mai mare forță în zona Alianței pentru Unirea Românilor, pe scurt AUR.  Contează că liderul acestei formațiuni, George Simion,  care luptă pentru unirea românilor are interdicție pentru intrarea în Republica Moldova din cauza poziției sale pro-Rusia și pro-Putin? Nu contează.

Din perspectiva dezbinării care face imposibilă orice alianță pe termen scurt între partidele politice, efortul depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este remarcabil.

Dar revine iarăși întrebarea: de ce parlamentarii nu au schimbat legislația astfel ca alegerile de primari să se organizeze din două tururi, nu dintr-un singur tur?

Răspunsul este simplu: pentru că fiecare partid vrea să obțină victorii cât mai facile. Astfel, fără competiții reale, fiecare baron local, fiecare primar stă în scaun mandat după mandat, până i se acrește de funcție. Nu se dă la o parte. Chiar dacă vrea să se retragă, nu-l lasă partidul.

În ciuda evidenței sindromul Piedone continuă să fie un fenomen de masă. De asemenea, șoșocarii apar și dispar la fiecare patru ani, încurajați de organizarea alegerilor dintr-un foc.

Dacă România are atâtea probleme, tot mai multe, pe măsură ce societatea devine tot mai sofisticată, cauzele trebuie căutate în legislație. Să ne imaginăm cum s-ar schimba peisajul economic dacă o firmă n-ar avea dreptul să contracteze cu statul, cu instituțiile publice, decât maxim patru sau cinci contracte. Am mai auzi despre “firme abonate la contracte cu statul”?

De asemenea, dacă, după modelul președintelui țării, mandatul unui primar ar fi limitat la două, viața fiecărei comunități s-ar schimba în bine.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Campania electorală coboară în stradă

Suceava lui Gheorghe Flutur pare să fie prima redută pe care vrea s-o cucerească AUR. George Simion și-a adunat armata și începe asaltul împotriva președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, un lider marcant al PNL.