Image 1
Image 2

INVENȚII

Inventarea hârtiei: O revoluție a scrisului de-a lungul timpului

Inventarea hârtiei: O revoluție a scrisului de-a lungul timpului
Invenția hârtiei în China antică a marcat o revoluție în înregistrarea și păstrarea cunoștințelor, transformând radical modul în care comunicăm și învățăm.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înaintea invenției hârtiei, oamenii se foloseau de diverse suprafețe pentru a-și exprima ideile, fie prin desene, fie prin scriere. Termenul “hârtie”, în limba engleză, își are originea în cuvântul latin “papyrus”, preluat din greaca veche. Se crede că termenul grecesc “papyrus” derivă din expresia egipteană “pa-per-aa”, care înseamnă “faraon”, datorită controlului faraonului asupra producției acestui material.

 

 

 

Hârtia modernă, diferită de cea din Egiptul Antic, își are originile în China. Inventatorul procesului de fabricație a hârtiei este Cai Lun, un eunuc al curții din dinastia Han, care a trăit în secolul al II-lea e.n. Tehnica sa implica presarea pulpei de lemn umedă pe o pânză țesută, metodă ce a devenit precursorul procesului de fabricare a hârtiei utilizat și astăzi. A durat câteva secole până când această tehnologie a ajuns în lumea musulmană și creștină.

 

 

Inventarea hârtiei: O revoluție a scrisului de-a lungul timpului
Inventarea hârtiei: O revoluție a scrisului de-a lungul timpului

 

 

Originea cuvântului “hârtie” este interesantă și reflectă un parcurs istoric complex. Cuvântul românesc “hârtie” provine din slavonul “hartija”, care la rândul său a fost împrumutat din grecescul medieval “χάρτης” (chartēs). Acest cuvânt grecesc este derivat din cuvântul latin “charta”, care înseamnă “foaie de papirus”.

 

 

 

Latina a preluat termenul “charta” din grecescul antic “χάρτης” (khartēs), care se referă la papirus, materialul de scris folosit în Egiptul antic. Papirusul era fabricat din tulpina unei plante care crește în Delta Nilului, cunoscută sub numele de Cyperus papyrus.

 

 

Interesant, cuvântul “papyrus” în sine are origini mai vechi. Se crede că a fost adaptat dintr-un cuvânt egiptean, posibil “pa-per-aa”, care literalmente înseamnă “cel al faraonului”, indicând apartenența sau originea regală a materialului.

 

 

Așadar, cuvântul “hârtie” reflectă o evoluție lingvistică ce traversează mai multe culturi și epoci, de la Egiptul antic, prin Grecia și Roma antică, până în spațiul lingvistic slav și în final în limba română.

 

 

Deși trăim într-o eră digitală, hârtia, această invenție antică, rămâne în continuare relevantă. Se preconizează că cererea globală pentru hârtie va crește constant în următorul deceniu.

 

 

Citește și:

 

Ziarul din Ungaria Magyar Hírlap nu mai apare tipărit pe hârtie

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns