Image 1
Image 2

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Ioan Diţ, fostul primar al Sătmarului din anii ‘82-’89, deapănă amintiri la ITV

Ioan Diţ, fostul primar al Sătmarului din anii ‘82-’89, deapănă amintiri la ITV
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Diţ

Duminică, 21 mai, invitat la emisiunea “În Slujba Comunităţii” de la Informaţia TV este Ioan Diţ, fost primar al municipiului Satu Mare în perioada 1982 – 1989. Provocat să depene amintiri, fostul edil acum în vârstă de 85 de ani a povestit ce însemna să conduci un oraş pe vremea aceea, cum erau oamenii, de ce se temeau şi ce sperau.

În anii ’80, oraşul Satu Mare oferea 70.000 de locuri de mună, fapt incredibil acum. Se construiau între 1.500 – 2.000 de apartamente pe an, iar cine dorea să obţină mai repede o locuinţă, era îndemnat să muncească cel puţin 3 luni pe şantier. Era lipsă de forţă de muncă, deşi Intreprinderea Judeţeană de Construcţii (IJC) avea peste 3.000 de angajaţi.

În ’89, existau planuri pentru extinderea ora;ului pe Bulevardul Lucian Blaga, înspre Aeroport. De asemenea, se dorea construirea unui bazin cu apă termală în Parcul Liniştii din Micro 16, s-a şi săpat un puţ, care acum este sub biserica din zonă. Deşi oamenii aveau constrângeri, erau mai sociabili, erau de acord să facă muncă patriotică.

Acestea şi alte lucruri interesante, file de istorie, le puteţi auzi duminică, de la orele 13.00 şi 20.00, la Informaţia TV.

6 comentarii

  1. Un student ,la drept, s-a dus intr-o sala de judcata sa vada cum se comporta profesorul sau ca judecator . La curs profesorul l-a intrebat ce concluzii are Studentul i-a raspuns ca atunci cand l-a ascultat pe inculpat avut impresia ca i-a dat acestuia dreptate, iar cand la ascultat pe cel vatamat a avut impresia ca acestuia i-a dat dreptate . Profesorul i-a zis studentului ca si el are dreptate . Fii linistit ca nu te va pune nimeni sa alegi o perioada s-au alta . SUCCES !

  2. Nu te contrazic, dar daca m-ar pune acum cineva sa aleg n-as alege pentru nimic in lume aceea perioada. Umilinta si lipsurile erau la tot pasul.
    Unde puteai atunci sa mergi in strainatate? Te impusca la granita daca incercai sa fugi.

  3. BABACU , azi avem de toate si de aceea romanii merg in strainatate pt a gasi lipsuri . In acele timpuri primarul nu era definit ca autoritate a administratiei publice locale. Populatia avea ce mumcii si unde .In rest ………..adevarul este unul singur si nu cum il exprima unii s-au altii. Pamantul este a pamantenilor in totalitatea lor. Bogatia este a unora, iar saracia a altora.Fiecare etapa a evolutiei cu problemele sale . Sanatate buna !

  4. În aceea vreme oraşul Satu Mare avea mari probleme cu apa potabila.
    Domnul Diţ începea şedinţele cu următoarea fraza: “sa nu ma întrebaţi nimic de apa pentru ca nu pot sa rezolv”. Existau pe vremea aceea şi multe lipsuri.

Lasă un răspuns

Connect with