Image 1
Image 2

POLITICĂ EXTERNĂ

János Bóka, despre aderarea Suediei la NATO și războiul din Ucraina

Cheia ratificării aderării Suediei la NATO este dialogul politic maghiaro-suedez, spune ministrul ungar al Afacerilor Europene, János Bóka.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

E a subliniat că data ratificării aderării Suediei la NATO depinde de rapiditatea și eficiența progresului în consolidarea încrederii între Ungaria și Suedia.

 

 

Într-un interviu acordat ziarului finlandez Ilta-Sanomat, ministrul a evidențiat importanța dialogului politic între cele două țări pentru a înlătura îndoielile și îngrijorările exprimate de parlamentarii de la Budapesta.

 

 

 

 

János Bóka a menționat într-o postare pe rețelele de socializare că a acordat primul său interviu din în acest an pentru Ilta-Sanomat, și a prezentat câteva dintre declarațiile sale cheie din cadrul interviului.

 

 

El a evidențiat faptul că progresul în consolidarea încrederii dintre Ungaria și Suedia este esențial pentru a asigura un sprijin solid în procesul de aderare al Suediei la NATO.

”Data ratificării aderării Suediei la NATO depinde de cât de repede și eficient progresează consolidarea încrederii dintre Ungaria și Suedia, asigurându-i astfel pe acei parlamentari maghiari care au îndoieli și preocupări. Cheia este dialogul politic maghiaro-suedez.”, a scris ministrul.

 

 

 

În cadrul interviului, János Bóka a abordat și situația din Ucraina, evidențiind complexitatea planificării pe termen lung din cauza incertitudinii din regiune.

”Din cauza situației incerte din Ucraina, este foarte greu să planifici din timp pentru trei până la patru ani. Potrivit punctului de vedere al Ungariei, ar fi mai liniștitor dacă ne așteptăm la cicluri financiare mai scurte. Ar fi noroc și dacă Ucraina ar fi finanțată din resurse financiare multianuale. Ungaria ar vrea să vadă cum și cu ce rezultate a fost folosit până acum sprijinul financiar îndreptat Ucrainei.” a spus ministrul potrivit postării.

 

 

 

 

El a subliniat că viitoarea arhitectură europeană de securitate nu este posibilă fără participarea Rusiei.

”Nu știu când ne putem gândi la astfel de negocieri sau cine ar participa la ele. Sper ca Uniunea Europeană să poată juca un rol decisiv în aceste discuții, când va veni momentul.” a mai precizat el.

 

 

 

 

Potrivit ministrului, prioritatea pentru guvernul maghiar este realizarea unui armistițiu între Rusia și Ucraina.

”În războiul din Ucraina, se poartă zilnic bătălii militare active. Soldații și civili mor zilnic. Cea mai importantă prioritate pentru guvernul maghiar este realizarea unui armistițiu timpuriu. Doar acest lucru ar permite negocierilor să găsească o soluție durabilă la acest conflict. Deocamdată, întrebarea este cum să creăm o pace durabilă între părți. Dar este sigur că ostilitatea nu va duce la pace.” a subliniat ministrul János Bóka.

 

 

 

El apreciază că, în ultimii 15 ani, Uniunea Europeană și-a pierdut avantajul competitiv global în multe domenii.

Uniunea trebuie să inverseze această tendință și să își consolideze competitivitatea economică,” a adăugat el.

 

 

CITEȘTE ȘI:Viktor Orban: Ratificarea aderării Suediei la NATO va fi decisă de Parlamentul Ungariei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with