Image 1
Image 2

Jumătate din localităţile judeţului nu au planuri urbanistice actualizate

Noemi Gyure, arhitect sef al Judetului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Noemi Gyure, arhitect sef al Judetului
Noemi Gyure, arhitect sef al Judetului

O parte sunt expirate de mult timp şi nu prezintă realitatea din teren

 

Jumătate din unităţile administrative teritoriale (UAT) din judeţul Satu Mare nu au planuri urbanistice generale (PUG) reale ori ele sunt expirate de foarte mult timp, astfel că nu prezintă realitatea din teren.

Din păcate toate problemele se răsfrâng asupra cetăţenilor. Mai exact, în lipsa unor acte şi a unor avizări de construire, fără o concepţie controlată de către autorităţile publice locale, oamenii pot primi amenzi ori, mai grav, se poate ajunge în faza în care aceştia să fie nevoiţi să îşi demoleze clădirile ridicate ilegal.

Pentru ca investiţiile sătmărenilor să fie posibile în lipsa PUG-urilor ori a unor reglementări insuficient detaliate, aceştia ar trebui să iniţieze PUZ-uri şi PUD-uri înainte să construiască, lucru care, mai ales în mediul rural, se întâmplă de prea puţine ori.

Lipsa planurilor urbanistice generale echivalează cu oprirea oricărui tip de construcţie. Chiar şi în lipsa PUG-urilor cetăţenii, mai ales cei care muncesc în străinătate, investesc masiv în imobile de locuit cu gândul de a se întoarce într-o zi acasă.

“Şi astfel se nasc aceste zone pe care le găsim, atunci când ieşim pe teren, haotic construite, fără un regulament, fără o gândire funcţională, compactă şi unitară. Dacă ar exista aceste planuri noi urbanistice şi o situaţie cât de cât reală din teren, mult mai uşor ar merge şi procedura de autorizare cu care ne confruntăm în fiecare zi.

Am avea regulamente, iar după acestea poţi să eliberezi autorizaţii de construire”, explică Gyure Rotariuc Noemi Andrea, arhitect şef al judeţului Satu Mare.
În judeţul Satu Mare sunt puţine UAT-uri care au documentaţii de urbanism actualizate sau noi, majoritatea au documentaţii de urbanism învechite, nereactualizate, sau altele care au expirat.

30 de PUG-uri sunt pe cale de a expira

Din cele 65 de unităţi administrative teritoriale din judeţul Satu Mare 55 au PUG-uri în termen de valabilitate, din care 30 de PUG-uri sunt pe cale de a expira, dar sunt în curs de actualizare, iar 10 UAT-uri au PUG-uri cu termene de valabilitate expirate.

Pentru ca investiţiile sătmărenilor să fie posibile în lipsa PUG-urilor ori a unor reglementări insuficient detaliate, aceştia ar trebui să iniţieze planuri urbanistice zonale şi planuri urbanistice de detaliu înainte să construiască, lucru care, mai ales în mediul rural, se întâmplă de prea puţine ori.

“Legea este foarte clară în acest sens şi nu permite punerea în legalitate a acelor construcţii care nu au fost prevăzute în documentaţii de urbanism anterior aprobate. În acest context trebuie luate măsuri de aducere a terenului la starea iniţială. Cetăţeanul nu are de unde să ştie, cetăţeanul trebuie să fie informat că are nevoie de acte pentru a construi”, a declarat Gyure Rotariuc Noemi Andrea – arhitect şef al judeţului Satu Mare.

Regulamente de urbanism care nu sunt respectate

Mai grav este că există unităţi administrative teritoriale din judeţul Satu Mare care au regulamente de urbanism, însă acestea nu sunt respectate. Direcţia Arhitect Şef din cadrul Consiliului Jud­eţean Satu Mare face controale periodice în teren, ţine legătura cu reprezentanţii primăriilor atrăgându-le atenţia referitor la disciplina în construcţii, însă nu întotdeauna acţiunile au rezultatele scontate.

Tot pentru a veni în sprijinul acestor comune şi oraşe, Consiliul Judeţean Satu Mare a întocmit o situaţie pe care a trimis-o mai departe către Ministerul Finanţelor. Guvernul României sprijină cu aproximativ 500.000 de lei 30 de UAT-uri din judeţul Satu Mare, la solicitarea acestora, care au început elaborarea sau reactualizarea regulamentelor locale de urbanism şi a planurilor urbanistice generale.

“Se fac anumite lucrări care pot fi decontate. Suma primită a fost împărţită în funcţie de nevoile primăriilor de la 3.190 lei până la 39.000 lei pe UAT”, declară Ioan Rus – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Problema se rezolvă astfel doar pe jumătate, deoarece urmează ca PUG-urile altor comune sau oraşe din judeţul Satu Mare să expire în curând, acestea necesitând a fi reactualizate şi cu sprijin din partea Guvernului României.

1 comentariu

  1. Din experientele negative anterioare: In caz de sesizari inregistrate la Politie si Primarii raspunsul e ca nu-i de competenta lor. Cei care comit aceste lucrari neautorizate nu se subordoneaza sfaturilor acestor institutii, desi au fost sesizati , din contra ameninta pe cel care a facut sesizarea ,iar cei din jur formeaza un nucleu care tot sunt impotriva legalitatii,-mai ales la sate.Forurile competente care n-au planuri urbanistice reactualizate si nici solutii de rezolvare a acestor probleme, lasa partile in cauza sa se infrante intre ele si recomanda rezolvarea problemei catre instanta de judecata.Cel in cauza poate astepta ani de zile expertize in legatura cu problema sesizata pana la incheierea procesului cu cheltuieli de judecata si onorariu pentru judecatori, si poate o sa aiba parte uneori de surprize la pronuntarea rezultatului.

Lasă un răspuns

Connect with

EVENIMENT

Transportatorii din Satu Mare, la protest pe Centură

Satu Mare a devenit marți,16 ianuarie 2024, un loc unde se protestează, evenimentul fiind organizat de fermieri și transportatori locali, care s-au mobilizat în urma recentelor schimbări legislative privind tarifele la asigurările RCA și importurile masive din Ucraina.