Image 1
Image 2

La bursa politică prețul AUR-ului este în creștere

Considerată o victorie istorică, rezultatul cu totul neașteptat al unui partid populist din Olanda, mai degrabă un fel de FIDESZ unguresc decât un AUR românesc, șochează lumea politică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un rezultat neașteptat, dar previzil, având în vedere situația generală din UE, dar și din Statele Unite. Populismul de dreapta bate populismul de stânga. Ca și în cazul PP-DD, Partidul Popular Dan Diaconescu, deja aliat cu AUR, partidul pentru libertate din Olanda poartă numele fondatorului, Partidul Wilders pentru Libertate.

Mai modest, dar nicioadă nu-i prea târziu, George Simion nu-i atribuie partidului AUR, numele lui, acesta numindu-se Alianța pentru Unirea Românilor. În schimb alianța George Simion pentru unificarea tuturor forțelor patriotice, mai mult sau mai puțin populiste, mai mult sau mai puțin extremiste, crește de la o zi la alta.

Acum practic doar AUR face o campanie electorală propriu zisă. Marcel Ciolacu vorbește cam de unul singur. Fără “greii” de altădată PSD nu mai este partidul care să bată tot. Toate reflectoarele stau pe primul ministru. Un sondaj poate arăta că majoritatea miniștrilor PSD nu sunt cunoscuți.

Poporul nu le știe numele. De asemenea, nu sunt promovați la nivel național liderii organizațiilor județene, președinții de consilii, primarii social democrați din marile orașe.

La fel se prezintă situația în PNL. Liberalii se fac remarcați doar prin disputele dintre ei, prin atacurile la adresa PSD. Mereu nemulțumitul și furiosul Rareș Bogdan este cam singura vedetă a PNL. Un Gheorghe Flutur, un Emil Boc, un Ilie Bolojan, s-au retras în cetățile lor de scaun, Suceava, Cluj, Bihor, fără să ia parte la spectacolul politic care pregătește publicul pentru campaniile electorale ce vor urma.

USR, trecut prin câteva operații estetice, ba chiar chiuretaje, desprinderea de PLUS, schimbarea lui Dan Barna, plecarea lui Dacian Cioloș, intrarea și ieșirea de la guvernare, a obosit și chiar a plictisit electoratul acestui partid foarte neastâmpărat înainte, prea leneș acum.

Dacă în urmă cu ceva ani USR-iștii erau stăpânii rețelelor de socializare, cavalerii internetului, acum au pierdut competiția cu alte formațiuni politice. Fără structuri teritoriale puternice, fără o activitate intensă în mediul on-line, USR scade vertiginos în preferințele electoratului.

Nu ști ce face, ce drege, dar AUR pare să fie singura formațiune politică în creștere constantă. Procentele din sondaje atrag mușterii ca o oală de miere. Politicieni de top care nu prea mai au șanse să intre pe locuri eligibile la partidele lor, se îndreaptă spre AUR.

La precedentele alegeri parlamentare din 2020, PSD a obținut un scor de 28,9%. Dacă are acum 29-30% înseamnă că locurile eligibile rămân aceleași și la alegerile de anul viitor. Deci magazinul cu dulciuri politice s-a închis pentru alți social democrați.

PNL a câștigat 25% la alegerile precedente. Acum are sub 20%. Asta înseamnă că 5% din actualii parlamentari PNL trebuie să-și găsească alt partid dacă vor să reintre în parlament. Corabia disponibilă este AUR.

USR scade de la 15% la cel mult 10%. Ba chiar se vorbește de o țintă apropiată de pragul electoral. Alte cinci procente de politicieni de top și vor căuta alt borcan cu miere.

Ascensiunea AUR, ba chiar și a partidului SOS România inventat de Diana Șoșoacă poate fi explicată prin decăderea partidelor consacrate, PSD, PNL,USR.

Partid de altă factură, UDMR nu intră în aceste calcule. Ca de obicei se va decide cu cine merită să intre în alianță după alegeri.

Victoriile electorale ale unor formațiuni politice populiste din Ungaria, Olanda, Italia, Spania etc. precum și sondajele încurajatoare din diverse țări europene care ridică foarte sus formațiuni politice gen AUR dă aripi partidului lui George Simion.

La bursa politică prețul AUR-ului  fiind în creștere investesc politicieni de diverse orientări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns