Image 1
Image 2

SFINTE LITURGHII ARHIEREȘTI

La Sărbătoarea Soborului Sfinților Mihail și Gavriil

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Nu sunt prăznuiți doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Municipiul Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului va sluji la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare.

Lumea ingerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent și nici din ființa Sa. Referatul biblic despre creație nu vorbește în mod precis despre crearea ingerilor. Sfinții Părinți afirmă că la creație nu se vorbește explicit despre ingeri din doua motive:  evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatră a popoarelor vecine și ca în cartea Facerii se urmărește numai înfățișarea începutului lumii văzute.

În ceea ce privește ierarhia ingerească, Dionisie Areopagitul vede cetele ingerești în număr de nouă, așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica și-a dat consimțământul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericească.

Lucrarea principală a ingerilor este aceea de a-l întări și susține pe om în a transfigura lumea.

Sărbătoarea Soborul Sfinților Mihail și Gavriil a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfințirii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai târziu ea a devenit o sărbătoare comună a tuturor Sfinților Ingeri.

V. Gherman

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSTRANSPORT COMUNAL

Program special de sărbători

Mijloacele de transport în comun, din Municipiul Baia Mare și localitățile apropiate, vor avea program special de sărbători. Călătorii au posibilitatea să circule la rude sau cunoștințe, pentru a umbla cu colindul.