Image 1
Image 2

Mai vorbeşte cineva de asanarea morală a vieţii politice?

Sigla Informatia Zilei
Mai vorbeşte cineva de asanarea morală a vieţii politice?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interesant cum în toiul nesfârşitelor discuţii despre pensiile speciale nu s-a făcut deloc o dezbatere serioasă pe tema asanării morale a societăţii.

Impurităţile care există acum în partide, dăinuind de ani de zile, sunt de zece ori mai nocive decât nişte pensii luate peste rând. Dacă nu ar fi apărut seria asta de crize, nu s-ar fi observat aceste diferenţe, într-adevăr mari.

PNL, după ce a avut trei prim miniştri, şi nu a făcut nimic în acest sens, asta o spune Marcel Ciolacu, vrea să fie acum campionul desfiinţării pensiilor speciale. Încep cu pensiile parlamentarilor. Foarte bine, pentru că tot parlamentarii au permis, şi chiar au încurajat, aceste nedreptăţi.

Crizele politice curăţă, s-au ar trebui să cureţe spaţiul public, să elimine impurităţile aşa cum după o furtună se curăţă aerul.
Ce impurităţi există acum în rândul formaţiunilor politice? Partidele mari, PSD, şi PNL, nu încetează să spună că AUR este un partid toxic. Oare aşa să fie? În partidele mari nu există destule toxine ca să aibă nevoie de o deratizare?

Pe lângă asanarea morală, oricum imposibil de făcut, este nevoie de o selecţie a valorilor. Din păcate în fruntea partidelor, la conducerea organizaţiilor judeţene, sunt extrem de multe persoane nepotrivite, ca să nu spunem incapabile. Cum pot fi eliminate aceste persoane? Problema este că nu se pot elimina. Un întreg parlament la votul pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor, nu a putut opri fluierul senatoarei Şoşoacă. O sigură femeie învârte pe degete un parlament întreg. Se pare că nu există instrumente pentru eliminarea acestui specimen de om politic.

Dacă partidele nu se pot autocurăţa, aşa cum fac pisicile, de ce ar fi în stare să cureţe ele o întreagă societate? Un politician odată ajuns în echipa de conducere a unui partid, foarte restrânsă de altfel, nu mai poate fi eliminat nici dacă se constată că nu are absolut nicio valoare. Pur şi simplu omul a nimerit din întâmplare acolo sus unde se iau deciziile.

Cine ajunge în conducerea unui partid, poate ajunge pe locurile eligibile de pe listele electorale. Cei care nu ajung în parlament ajung pe listele electorale de la alegerile locale. Bun, rău, capabil sau incapabil, de regulă preşedintele organizaţiei locale sau judeţene, este candidatul la primăria localităţii respective. Aşadar, secretul succesului în administraţie este ascensiunea politică. Funcţia politică este elementul decisiv, nu calităţile, nu capacitatea intelectuală, nu viziunea şi până la urmă nici moralitatea acelui om.

O modalitate de a lăsa impresia că s-a făcut o selecţie riguroasă când s-au întocmit listele electorale sunt sondajele. În realitate sondajele sunt cea mai subtilă formă de manipulare a opiniei publice. Aşa cum în cazul alegerilor se spunea că depinde cine numără voturile, în cazul sondajelor depinde cine pune întrebările.

Dacă nici modul în care aleg conducerile partidelor, dacă sondajele nu sunt relevante, trebuie să ne întrebăm, aşa cum se întreba Lenin: „Ce-i de făcut?”.

Ieşirea în stradă, grevele, revoltele de tot felul pot forţa partidele să-şi modifice măcar ritmul în care se apleacă asupra problemelor. S-ar părea că protestele sunt singurele forme de manifestare socială de care partidele şi politicienii ţin seama.
Dacă tot s-a luat Franţa ca model în multe domenii, protestele din Franţa pot fi un model pentru românii nemulţumiţi.
Nu penttru toţi. Producătorii, patronatele nu au niciun instrument pentru a forţa guvenul să ia măsurile care ar ajuta economia. Profesorii au arătat că sunt o forţă doar în perioada când încheie anul şcolar. Dacă greva lor ar avea loc la mijlocul anului nu rezolvă nimic, nu-i ascultă nimeni.

Una din cauzele răului din România este lipsa opoziţiei. Dacă ar exista două blocuri politice, cu o diferenţă de câteva procente între ele, lucrurile s-ar mişca altfel în această ţară aflată mereu la răscruce de vânturi politice. Cum această polarizare a electoratului nu este posibilă, măcar dacă s-ar vorbi în mod sistematic despre o asanare morală a vieţii politice. Nici măcar asta nu se face.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,