Image 1
Image 2

Un liberal deștept și un PNL la strâmtoare

Un parlamentar, oarecum de capul lui, a depus un amendament la Legea bugetului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru că amendamentul nu are un nume, cea mai potrivită explicație pentru acest amendament unicat ar fi expresia A băga bățul prin gard.

 

Expresia poate fi tradusă prin a zgândări, a ațâța, a irita, a sâcâi, a irita, a întărâta etc. etc. La rândul lor fiecare din aceste verbe dezvoltă alte forme până se ajunge la ceea ce s-ar putea chema gâlceava politicienilor.

 

Cu alte cuvinte când încercăm o explicație a expresiei “a băga bățul prin gard” ajungem  de unde am plecat, adică în parlament.

 

Amendamentul depus de Florin Roman stipulează în mod clar că în anul 2024 nu se va majora nicio taxă. Taxa zero în 2024 este de fapt reacția PNL la acțiunea USR declanșată prin operațiunea “PNL, partidul creșterii taxelor”, desfășurată în mediul on-line, dar și prin afișaj public, în diferite orașe.

 

Acum PNL răspunde printr-o acțiune deșteaptă. Dacă USR votează împotriva acestui amendament de înghețare a taxelor  rezultă că dorește majorarea taxelor.

 

Numai că amendamentul pune în încurcătură și PSD. Social democrații, prin vocea primului ministru, au anunțat că anul viitor vor crește pensiile și salariile de vreo două ori. Bani nu sunt. Iar atunci când sacul statului este gol acesta se umple prin majorări de taxe.

 

Un calcul arată că din pușculița guvernului lipsesc 31 de procente față de promisiunile făcute și introduse în Legea Bugetului. Cum altfel să faci rost de bani decât prin majorări de taxe? Prin tipărire de bani, dar asta conduce la inflație. Prin împrumuturi, dar asta conduce spre o îndatorare excesivă pentru viitor.

 

Dacă PSD și PNL s-ar gândi să nu mai guverneze după 2024 ar face împrumuturi uriașe care le-ar plăti următorul guvern. Numai că cele două partide plănuiesc să rămână împreună la guvernare și după alegerile de anul viitor. Este posibil acest lucru? Cu un termen uzual la modă printre politicieni, este “fezabil” acest lucru?

 

Oricât de gros și înalt este gardul de la Casa Poporului, un om al PNL a reușit să bage un băț prin el. Dincolo de gard, bine apărate de furia mulțimii, își au sediile cele două camere ale Parlamentului, Senatul și Camera Deputaților.

 

Amendamentul lui Florin Roman pune în dificultate toate partidele parlamentare, ba chiar și propriul partid. Ministrul de Finanțe, liberalul Cristian Boloș, a spus clar că fără majorări de taxe nu pot fi puse în aplicare promisiunile de majorare ale pensiilor și salariilor făcute de comun acord de coaliția de guvernare PNL-PSD.

 

Va vota PSD împotriva acestui amendament? Va respinge AUR, USR și UDMR amendamentul PNL? Pe de altă parte dacă PNL își asumă oficial acest amendament înseamnă că nu este de acord cu ministrul său Cristian Boloș, care este un adept al majorărilor din moment ce are nevoie de mai mulți bani la buget pentru anul 2024. Un an al marilor investiții, cum îi place PNL-ului și PSD-ului să-l prezinte datorită celor șapte procente din PIB alocate pentru investiții. De unde bani dacă nu sunt majorări de taxe?

 

Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar această dilemă poate duce la ruperea alianței PNL-PSD. Cum deja s-a format “Alianța Dreapta Unită” locul PNL, potrivit doctrinei sale, s-ar cuveni să fie  alături de cele trei partide componente,  USR, PMP și Forța Dreptei.

 

Prin atitudine, prin acțiunile sale, acuzând că doar PNL  majorează taxele, USR forțează desprinderea liberalilor de social-democrați. Operație grea, însă mai simplă decât desprinderea unor gemeni lipiți.

 

După formarea acestei alianțe de dreapta, după ce AUR a adunat opt formațiuni politice jurul său, PNL pare o oaie părăsită pe o pășune social democrată plină de lupi.

 

PSD o ia prea la stânga pentru ca PNL să se mai simtă confortabil alături de partidul lui Marcel Ciolacu.

 

PSD are acum peste 30% în sondaje. După ce Pro-România se va reîntoarce la sânul partidului-mamă poate urca spre 34-35%. Un PNL cu 15 procente va deveni o parte neglijabilă în distribuirea puterii în eventualitatea formării unui nou guvern PSD-PNL după alegerile din 2024.

 

Pe de altă parte, candidatul prezidențial al PNL are puține șanse să intre în turul doi. George Simion, cu opt partide alături, are asigurată intrarea în finala prezidențială.
După cum se mișcă, după cât de ambițios se arată, Marcel Ciolacu, nu ratează oportunitatea de a candida la președinția României. Cu șanse reale de a câștiga.

 

PNL este cel mai strâmtorat partid al momentului. Cum va ieși din încercuire? Din dreapta îl izbește Alianța Dreapta Unită, din stânga PSD, iar din spate vine puternic AUR care dorește să fie a doua forță politică din România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Editorial Informatia Zilei

Satu Mare și București

Se pare că doar în București și Satu Mare alianța PSD-PNL au probleme cu desemnarea unui candidat comun.

Spre o nouă dezordine mondială

Ca și în România, potrivit sondajelor și în Germania partidul populist Alternativa pentru Germania, a fost recent clasificat de Oficiul pentru Protecția Constituției drept “caz suspect de extremism de dreapta” în întreaga țară, iar în două state federale din Est s-a mers mai departe clasificându-l ca “partid cu un anumit extremism de dreapta.”