Image 1
Image 2

O GREȘALĂ FATALĂ

Mama a 4 copii din Galați, salvată prin transplant de ficat după consum excesiv de paracetamol

Mama a 4 copii din Galați, salvată prin transplant de ficat după consum excesiv de paracetamol
Femeia care a fost supusă transplantului rămâne sub supravegherea medicală pentru moment.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Mama a patru copii din Galați, presupunând că este răcită, a consumat doze mari de paracetamol, iar în scurt timp starea sa de sănătate s-a deteriorat grav.

 

Potrivit medicilor, starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc ca urmare a consumului neautorizat de paracetamol în cantități mari, fără să fie conștientă de afecțiunile grave ale ficatului său. Tânăra nu era conștientă de faptul că suferea de hepatită B și că ficatul ei era grav afectat. Consumul necontrolat de paracetamol a exacerbat situația.

 

Echipa medicală a reușit să găsească un donator compatibil prin intermediul sistemului național de alertă și a efectuat un transplant de urgență.

 

Femeia în vârstă de 33 de ani se afla acasă cu cei patru copii când starea ei de sănătate s-a deteriorat brusc. Ea nu a realizat gravitatea problemelor sale de sănătate: avea o afecțiune hepatică mai veche, hepatită B, iar ficatul său era extrem de afectat. Consumând paracetamol, un medicament care necesită metabolism hepatic, starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid.

 

Maricica Iancu, mama pacientei: „În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând.”

 

Pacienta a intrat în comă, iar medicii din Tecuci au fost nevoiți să o transfere de urgență la Iași, unde a fost internată direct în secția de terapie intensivă.

 

Abia după efectuarea analizelor medicale, doctorii au putut stabili diagnosticul corect.

 

Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iași: „Insuficiență hepatică acută și pe fond viral şi pe fondul unei administrări mult prea mari de paracetamol. Pacienta era și însărcinată, fusese însărcinată, cu un avort declanșat, posibil și acest cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică.”

 

Cu ficatul nefuncțional, singura opțiune pentru a-i salva viața a fost transplantul hepatic. Norocul pacientei a fost că echipa medicală a găsit rapid un donator compatibil, o femeie de 56 de ani din București. A urmat o mobilizare exemplară a echipelor chirurgicale.

 

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași: „S-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional și coorponatorul de transplat. A identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar București.”

 

Maricica Iancu, mama pacientei: „Vă închipuiți, când am văzut-o când a băgat-o în sala de operaţie și mi-a făcut din mână, am avut senzația că este ultima dată când o văd. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu și familiei care i-a dat șansa la viaţă, să continue.”

 

Doctorul Mihai Grecu, specialist în medicina de urgență de aproape 30 de ani, atrage atenția că acest caz ar trebui să fie un semnal de alarmă.

 

Mihai Grecu, medic-șef UPU Spitalul Judeţean Timişoara: „Medicamentele trebuie luate la recomandarea medicului. Aplicat la paracetamol, luat în cantități excesive, foarte mari, poate provoca afectări la nivelul ficatului și afectări care pot duce până la deces, din păcate.”

 

Femeia care a fost supusă transplantului rămâne sub supravegherea medicală pentru moment.

 

CITEȘTE ȘI: Update: Peste 20 de decese anunţate dintr-o dată de autorităţi! România trece de 600

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Se fac stropiri la Satu Mare

INFORMARE

ATENȚIE! Se fac stropiri la Satu Mare

SC Coral Impex srl, în calitate de prestator de servicii de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, în baza acordului cadru de servicii nr. 107-12744/26.02.2021 și a contractului subsecvent de prestări servicii nr. 112-18855/22.03.2024, încheiat cu municipiul Satu Mare.