Image 1
Image 2

PRAZNIC LA SATU MARE

Mii de creștini la hramul bisericii Buna Vestire

Mii de creștini la hramul bisericii Buna Vestire
La câteva zile de la praznicul Blagoveșteniei, credincioșii Parohiei Buna Vestire din municipiul Satu Mare au primit binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Iustin Sigheteanu, al Maramureșului și Sătmarului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în monumentala biserică, ale căror lucrări au început după anul 2000.

Prezența soborului de preoți, precum și a arhiereului Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului a constituit o mare bucurie pentru credincioșii care i-au întâmpinat așa cum se cuvine, la ceas la de mare sărbătoare.

 

 

Suntem în Duminica a doua din sfântul și marele post al Paștelui sau al Învierii, iar în perioada Postului, fiecare duminică are o denumire a sa. Prima duminică din post se numește a ortodoxiei și a fost instituită la Constantinopol, în anul 843, în urma unui Sinod, și a adunat peste 300 de sfinți părinți.

 

 

Acesta a confirmat toate învățăturile celor șapte sinoade ecumenice care avuseseră loc și a întărit toate hotărârile lor, și a adeverit și a întărit hotărârea Sinodului 7 Ecumenic, convocat de Sfânta Împărăteasă Irina.

 

 

Acesta din 843 a fost convocat de Sfânta Împărăteasă Teodora. Două femei au ajutat la statornicirea sfintei și dreptei credințe. Și deci, în Duminica Ortodoxiei ne aducem aminte de pătimirea sfinților Bisericii, a creștinilor care s-au împotrivit înlăturării sfintelor icoane din biserici. (…)

 

 

În duminica următoare, în 12 martie s-a făcut o procesiune impresionantă cu icoane: părinți, călugări, preoți, patriarhul Constantinopolului și poporului lui Dumnezeu.”, a mărturisit Preasfințitul părinte episcop Iustin Sigheteanu, în cuvântul său de învățătură spus la Biserica Ortodoxă Buna Vestire.

 

Mii de creștini la hramul bisericii Buna Vestire
Mii de creștini la hramul bisericii Buna Vestire

 

Trebuie menționată și prezența autorităților locale și județene la marele preznic al creștinilor din această parohie. Au participat: prefectul Radu Roca, secretarul de stat Cristian Valer Beșeni, subprefectul Romeo Pop, deputatul Adrian Cozma, viceprimarul Cristina Ilieș – Tămășan, președintele TNL Bianca Murgu, consilieri locali și județeni.

 

 

Credincioșii Parohiei Buna Vestire din municipiul Satu Mare au umplut Sfântul lăcaș și la acest mare praznic, nu numai în zilele obișnuite de duminică, sau la alte sărbători mai mici, de această dată fiind vorba despre mii de enoriași, la care s-au alăturat și invitați de la alte lăcașuri de cult.

 

 

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar adminstrativ, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Florin Orăştianu, secretar protopopesc, Pr. Gheorghe Donca, paroh, Pr. Cristian Vaştag, coslujitor, Pr. Fane Florian, Pr. Ovidiu Fărcaş, Pr. Călin Palfi, Pr. Cosmin Sopoian, Pr. Radu Şimonca, Pr. Ioan Dobrican, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Ioan Hotico.

 

 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

 

 

Parohia Buna Vestire a fost înființată pentru credincioșii din cartierul Micro 17, al municipiului reședință de județ. A fost o necesitate pastorală, o necesitate de cult, la fel ca în celelalte zone ale municipiului reședință de județ.

 

 

Astfel, Satu Mare se bucură de ridicarea mai multor biserici ortodoxe, monumentale, construite în zone unde era nevoie de ele și unde acestea deservesc cel mai bine credincioșii în număr mare.

 

 

Intrastructura bisericească și administrativă se apropie de finalitate, Episcopia Ortodoxă urmând a se ocupa mai mult de bătrâni, și de crearea unor centre sociale, dar și pentru educația tinerilor care provin din medii defavorizate.

 

Citește și:

Daruri și binecuvântări în zi de hram la Liceul Ortodox N. Steinhardt

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with