Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministerul Sănătăţii a identificat medicamentele oncologice cu disfuncţionalităţi de aprovizionare

Sigla Informatia Zilei
Ministerul Săntăţii a identificat mai multe medicamente, în special oncologice care prezintă disfuncţionalităţi de aprovizionare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ministerul Săntăţii a identificat mai multe medicamente, în special oncologice care prezintă disfuncţionalităţi de aprovizionare. Este vorba de medicamente care nu se mai produc sau care există pe piaţă însă aprovizionarea se face cu dificultate deoarece nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor, informeaza Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sănătăţii s-a întâlnit în această săptămână cu specialiştii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa acestor medicamente oncologice şi a analizat lista celor 25 de substanţe idenfiticate în luna martie ca prezentând disfuncţionalităţi în aprovizionare în cadrul unităţilor sanitare. Conform specialiştilor MS, din cele 25 de DCI-uri, doar 6 au fost identificate ca fiind medicamente cu disfuncţionalităţi de aprovizionare în ultima perioadă< Cisplatinum- cu menţiunea că acesta există la Institutul Oncologic din Cluj> Fluorouracilum> Bleomycinum sulfas> Dacarbazinum- cu menţiunea că acesta există la Institutul  Oncologic din Cluj> Vinblastine> Methotrexatum – forma orală.

În prezent, 4 dintre aceste produse (Methotrexatum, Fluorouracilum, Bleomycinum şi Dacarbazinum) se găsesc în diferite concentraţii, la S.C. Unifarm sau alţi distribuitori.

De asemenea, au fost identificate 2 produse – Lomustinum şi Carmustinum- care nu se mai produc şi pentru care specialiştii vor modifica schemele terapeutice.

Ministerul Sănătăţii a cerut S.C. Unifarm S.A. ca în fiecare an să achiziţioneze într-un stoc medicamentele mai sus menţionate, dar şi altele precum: Asparaginazum (Oncaspar), Chlorambucilum, Dactinomicinum, Daunorubicinum, Mercaptopurinum, Melphalanum, în cantităţi stabilite de către Comisia de Oncologie.

Comisia de oncologie a MS a mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de creştere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) şi interferonum prescrierea să fie atât în  farmacii cu circuit închis, cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că medicamentele respectiv se pot administra atât în regim de spitalizare cât şi în ambulator.

Produsele calcii folinas şi cytarabinum rămân a fi prescrise numai în circuit închis.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns